Försökte gräva fram CWD-sjuk älgko – misslyckades

I dag har Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt gjort ett misslyckat försök att hitta kadavret efter den CWD-sjuka älgen i Arjeplog. Man har grävt med stor hjullastare men det finns inget kvar av älgkroppen.

Statens personal har i dag försökt hitta resterna efter den CWD-sjuka älgen i Basse i Arjeplog. I somras avlivades en älgko i Ånge i Arjeplog men den testades aldrig för CWD. Karta: Eniro, bilder: Gettyimages, montage

Den 16-åriga älgkon var avmagrad och gick i cirklar. Hon avlivades den 16 februari i ett område som heter Basse i Arjeplogs kommun och huvudet skickades till SVA för analys. Det visade sig att hon drabbats av den fruktade hjortviltsjukdomen CWD.

Kroppen efter älgkon lämnades i skogen strax intill en vändplan.

I dag beordrade Jordbruksverket och SVA ut personal i fält för att försöka hitta kadavret.

– Jag guidade fram till platsen och det var cirka en halvmeter snö kvar. Vi hade hjälp av en stor hjullastare med jätteskopa, men det fanns ingenting annat än en liten blodfläck under snön, berättar Dan Marklund, vice ordförande i Svenska Jägareförbundets jaktvårdskrets i Arjeplog.

Distriktsveterinären ledde jobbet

Hjullastarföraren ska skicka sin faktura till Jordbruksverkets smittskyddsavdelning, men där går det under torsdagseftermiddagen inte att nå någon ansvarig tjänsteman för en kommentar.

Björn Lindulf, distriktsveterinär i Piteå, ledde dagens sökande efter älgkadavret.

– SVA vill ha in kroppen för att de är intresserade av att se hur sjukdomen spridit sig i kroppen på älgen, säger Björn Lindulf.

Älg avlivad i juni

Elisabeth Lestander är ordförande i jaktvårdskretsen i Arjeplog och hon känner till ett fall till där det kan ha handlat om en CWD-sjuk älg.

– Det avlivades en älg i juni i Ånge i Arjeplog. Hon var omkring 20 år gammal och hade gått i samma område som älgen som avlivades i februari. Båda älgarna var märkta samma dag – 2005. Men då tänkte vi att den älgen nog dött till följd av den stränga vintern. Därför skickades inga prover till SVA, berättar Elisabeth Lestander.

Så här skriver SVA om CWD.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser