Jaktnyheter

Forskare föreslår att vargarna räknas med skitprover

Vargstammens storlek ska uppskattas med DNA-prover föreslår norska forskare som jobbat på uppdrag av Naturvårdsverket. Fotoi: Gettyimages
De norska forskare som tittat på hur vargstammen i Sverige ska beräknas föreslår att den teoretiska omräkningsfaktorn skrotas som instrument. Istället ska vargarna räknas med DNA-prover från avföring. – Bra, säger Gunnar Glöersen på Jägareförbundet.
Idag uppskattas vargstammens storlek genom att man tar alla vargrevir med valpar och multiplicerar med tio. Då ingår alla vargar som ännu inte fått valpar, både i parbildningar och på vandring. Exempelvis ger då 30 vargrevir med valpar 300 vargar. Naturvårdsverket har gett norske forskaren Richard Bischof och hans kollegor i uppgifter att föreslå en ny omräkningsfaktor. Men forskarna tycker istället att vargarna ska räknas genom insamling av spillning för DNA-analys, ”om det finns ekonomiska och andra resursmässiga förutsättningar”, som de skriver.

Föreslår DNA-prover

Hösten och vintern som gick hjälpte jägarkåren till med att samla in spillning för DNA-analys. Resultatet visade att Sverige hade 315 vargar, vilket överensstämde bra med stammen som uppskattats med omräkningsfaktor tio. ”Även om en sådan intensiv övervakning inte skulle vara möjlig framöver, visar dock preliminära studier från denna säsong, att pålitliga och exakta populationsuppskattningar går att ta fram även med en minskad insats, så länge insamlingen bedrivs över hela landskapet samt från alla demografiska och sociala grupper”, skriver Richard Bischof och hans kollegor. Kritiken från värnarsidan har då varit att kända döda vargar räknats in i siffrorna. Å andra sidan räknas inte valparna födda på våren in förrän de spårats.

”Slipper omräkningsfaktorn”

Men de norska forskarna föreslår nu att kända döda vargar räknas bort när siffrorna sammanställs. – Det här är ett bra förslag att fastställa vargstammens storlek med DNA-prover och räkna antal vargar under inventeringsperioden 1 oktober till sista mars. Då slipper vi omräkningsfaktorn och kan räkna vargarna istället, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet. Forskarrapporten är skriven på engelska men det finns en sammanfattning på svenska. Läs rapporten här. Naturvårdsverket ska under april månad besluta vilken modell som ska användas för att räkna vargar i Sverige i framtiden.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21