Jaktnyheter

Förbundsordförande upprörd över låg tilldelning

Torbjörn Larsson är kritisk till den låga tilldelningen på nyligen beslutade vargjakten. Arkivfoto: Per Jonson
Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson uttalar sig nu om vinterns beslutade vargjakt, och det är upprörda tongångar från förbundsbasen.

I ett pressmeddelande från Svenska Jägareförbundet kommenterar förbundets ordförande Torbjörn Larsson beslutet om att tillåta licensjakt på 24 vargar i fyra län nu i vinter.

– Den styrning och det beslut som riksdagen fattat verkar inte räcka till. Och vi kan inte ha en vargförvaltning som leder allt längre ifrån vad politiken har bestämt. En tilldelning på 24 vargar är ett hån mot de som drabbas och leder inte till att tätheterna minskar, säger Torbjörn Larsson och fortsätter.

– Det låga antalet löser inte problemen. Istället visar detta att myndigheterna, med att använda argument säkerhetsmarginaler, försöker öka vargstammens storlek.

Kritisk till Naturvårdsverkets agerande

Torbjörn Larsson menar att myndigheten Naturvårdsverket visat att de inte klarar av att hantera vargförvaltningen.

– Det saknas förtroende, förståelse, förutsägbarhet och en tydlighet som människorna som lever med djuren accepterar. Istället fortsätter myndigheten med att smyghöja vargstammen så fort det går, utan att reflektera vilka som får bära konsekvenserna och obehaget, säger han.