Jaktnyheter

Flera mufflonflockar mellan Falun och Grycksbo

En flock mufflonfår fotograferad av falujägaren Anders Wiklund.

Det har dykt upp mufflonfår i skogarna mellan Falun och Grycksbo i Dalarna. Det råder delade meningar om hur det ska bli med den nya viltarten.

– Väldigt många verkar vara emot dem när jag lägger ut inlägg på Facebook, säger falujägaren Anders Wiklund.

Grycksbojägaren Pertti Siirtola tycker det är trevligt med en ny viltart.

– Så farliga kan de väl inte vara, säger Pertti.

Det var fyra fem är sedan som Pertti var ute och åkte skidor på Gamla fruns väg i Grycksbo och plötsligt fick se det han trodde var rådjursspår.

– Men det var en hel flock, så jag åkte efter och kollade. Plötsligt fick jag se dem och undrade vad det var för djur, berättar Pertti.

Hade överlevt

Det var mufflonfår. Sedan dess har han gjort regelbundna observationer av det nya viltet runt Grycksbo. Förra vintern syntes de inte till och Pertti tänkte att de kanske blivit rovdjursmat. Men de hade överlevt.

– I höstas mötte jag jägare som jagade med drivande hund, kanske tax, och de sköt en eller ett par mufflonfår, berättar Pertti.

Falujägaren Anders Wiklund har jaktmark kring Önsbacksvallens koloniområde, där han också har en skock med tamfår. En dag dök det upp en hel flock med mufflonfår.

– Det bara välde ut får – jag räknade till 18 stycken, berättar Anders Wiklund.

Flera flockar?

Han är oroad över mufflonfårens närvaro intill hans tamfår – och bland kolonilanden.

– Jag funderar på om de går att dressera med ett klass 1-vapen, alltså skjuta någon av dem så att resten av fåren håller sig borta från koloniområdet, säger Anders Wiklund.

Pertti Siirtola tror att det rör sig om flera flockar i det skogsområde som ligger mellan Falun och Grycksbo. Det är någon mil mellan de båda orterna.

– Folk säger att de sprider sjukdomar, men vad är det för sjukdomar? Jag har jättesvårt att tro att de är så farliga. Men att skjuta någon, så att de håller sig uppe på skogen, det ska man göra, säger Pertti.

Mufflonfåret räknas som en främmande art i Sverige och får jagas året om.