Annons
Film: Plötsligt kom en hel vargflock i "Svarta hålet" - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan Dalarna
Plötsligt kom det en hel vargflock i "Svarta hålet" i Dalarna. Foto: Bart Vervust
Film: Plötsligt kom en hel vargflock i "Svarta hålet"
Bart Vervust och hans jaktkompis trodde inte sina ögon. Plötsligt kom det nio vargar rakt över myren i "Svarta hålet" i Rättvik. Men Bart hade sinnesnärvaro och var beredd med mobilkameran.
Bart och hans jaktkompis var på fågeljakt på Blåbergsåsen, strax väster om sjön Amungen i Rättviks kommun i lördags. Barts 14 månader gamla gonczy polski Asana var med för att få skogsvana. – Vi såg fågel på myren och gick emot dem. Det visade sig vara tre tjäderhönor och två tuppar, berättar Bart. Plötsligt blev fåglarna skrämda när en annan djurart gjorde entré: Vargar som kom lunkande efter varandra på en lång rad. Bart var beredd med mobilkameran. – Jag trodde först att det var renar, men tänkte sedan att det finns väl inte där. Jag filmade sex vargar men sedan kom det tre till. Det visade sig vara nio stycken och som närmast var de på 60 meters avstånd, berättar Bart.

Bart Vervust och gonczy polskin Asana.

Hunden slet sig

Plötsligt slet sig gonczy polskin Asana och sprang rakt emot ett par av vargarna. – Hon var inte alls rädd utan sprang som en pil mot dem. Det blev lite panik, men vi lyckades ropa och kalla in henne igen, säger Bart. Han är förundrad över att vargarna inte alls var så skygga som han trott att de skulle vara. – Några av dem backade undan, men bara 20 meter innan de stannade och stod och tittade, berättar Bart. Han kommer från Belgien, flyttade till Sverige och Leksand för fem år sedan och jobbar i dag som laboratoriechef i Falun. Jakträtten i området där vargarna filmades kom Bart över genom att han köpte skog.

Fortsätter släppa hunden

– Jag vet att det funnits varg här, men nu har man ju sagt att det här är ett svart hål, att det inte ska vara varg här. Men det är tredje gången i år jag ser varg, berättar Bart. Han lade ut sin film på Facebook och fick snabbt över 1 000 likes. – Jag blev förvånad. Är det så ovanligt att man filmar vargar i Sverige? Jag lade ut filmen mest för att varna andra människor i området, säger Bart. Vågar du fortsätta släppa din hund? – Det finns alltid risker man måste kalkylera med, men jag kommer att fortsätta släppa henne, svarar Bart. Se hans film av vargarna nedan.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!