Film: Mikael byggde ett lätt och hopfällbart jakttorn

Mikael Roos har byggt ett smart och mobilt stegtorn. – Jag behövde ett jakttorn som jag kan bära med mig ut i vetefälten, berättar Mikael för Jaktjournalen.

Mikael Roos byggde en flyttbar skjutstege som väger kring 20 kilo. Foto: Privat

På bor på Vendelsö utanför Stockholm och jagar flitigt både med hundarna, en beagle och en kleiner münsterländer, och exempelvis vildsvin på åkrar.

– Jag behövde komma upp i luften och hittade inga skjutstegar som gick att fälla ihop helt. En del är fast monterade och tre meter breda, andra går att vika ihop men inte helt. Jag ville ha en lätt konstruktion som jag kan ta med mig på biltaket, berättar Mikael.

Han är snickare i grunden och jobbar i dag som byggprojektledare. Två timmar tog det att bygga det mobila jakttornet.

Sköt en galt första kvällen

– I konstruktionen på filmen har jag använt vingmuttrar. Sedan kom jag på en bättre lösning med ett gångjärn istället. Då kan stödbenen både snurras och vikas, berättar Mikael.

Nu kommer han upp knapp tre meter ovanför marken och konstruktionen funkar.

– Jag sköt en galt på drygt 100 kilo en timme efter att jag monterat upp tornet första gången.

Är det så stadigt att du inte riskerar att ramla i backen?
– Jag väger 90 kilo och stegen gungar lite när jag klättrar upp. Men upp till 100 kilo kan man nog väga utan att behöva vara rädd, svarar Mikael.

Lite drygt 20 kilo väger hans mobila jakttorn.

Se filmen nedan, när Mikael reser sin konstruktion hemma gå gården.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.
ANNONS ▼

Annonser