Får vargdödat i Halland

I helgen attackerades och dödades ett får i Tvååker sydost om Varberg. Nu konstaterar länsstyrelsens besiktningspersonal att det var varg som dödade djuret.

Ett lamm dödades i helgen av varg, konstaterar länsstyrelsen i Hallands län. Foto: Gettyimages

Det är tidningen Norra Halland som rapporterar om vargangreppet som upptäcktes i helgen i Tvååker utanför Varberg. På söndagen besiktade länsstyrelsen ett lamm som hittats dött. Skadorna var orsakade av varg och därför har ett meddelande gått ut till tamdjursägare i området.

– Det är ovanligt här och vi är angelägna om att man informerar oss om man observerar en varg, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen till tidningen Norra Halland.

Några vargobservationer i samband med attacken har inte gjorts, vare sig före eller efter.

– De traskar på. De kan gå flera mil varje dag. Och den här vargen kan vara väldigt långt från Halland nu. Angrepp på tamdjur är ett undantag. Jag tror att vargarna blir störda av den mänskliga aktiviteten här, Martin Broberg vidare till Norra Halland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼