Jaktnyheter

Efter renattack – jakthundar utbildas

I Norrbotten görs insatser för att förhindra att hundar attackar renar. Foto: Gettyimages

I början av maj publicerades en film på sociala medier. Den visar när en hund kommer i kapp och dödar en ren. I Norrbotten görs insatser för att förhindra den här typen av attacker. Här utbildas jakthundar hos renar.

"}}

Flera artiklar har uppmärksammat en film från Jämtland där en lösspringande hund står och biter i en ren. Länsstyrelsen har uttalat sig om händelsen. Myndigheten ska, enligt SVT försöka vara ännu tydligare framöver med att nå ut med information om renens och andra klövvilts föryngringstid. Det det finns ett tillsynsansvar hos hundägare.

– Det är inte bara renar utan också rådjur och hjortar som måste få vara i fred, man kan alltid informera mer, säger Maria Lundvall, länsveterinär i Jämtlands län till SVT Sápmi.

Gör insatser

I Norrbottens län görs redan nu insatser för att hundar ska vänjas vid renar och situationer som den nyligen i Jämtland ska kunna undvikas. I Sattajärvi koncessionssameby genomförs utbildningar för jakthundar tillsammans med renar.

– Vi har ett gemensamt intresse av att göra det här under ordnade former och hitta lösningar tillsammans utan att peka finger eller skapa konflikt, säger Johny Lantto, ordförande för samebyn till SVT Norrbotten.

Utbildningen i Sattajärvi sameby leds av Johanna Finnholm. Hon menar att de flesta hundar kan bli kvitt intresset att förfölja renar, men hon säger till SVT Norrbotten att det är viktigt att befästa grundlydnad hos hunden redan som valp.

– Det går inte att komma med en fem år gammal hund som aldrig har lärt sig något, säger Johanna Finnholm till SVT Norrbotten.