Jaktnyheter

Dumpade änder och nedskräpning upprör i Dalsland

Kvarlämnade fodertunnor, transportkartonger för levande fåglar och hundratals änder som dumpats på hög väcker uppståndelse i Dalsland. – Det känns bedrövligt, säger Karl-Johan Brindbergs på Svenska Jägareförbundet.
SVT Väst berättar att ordföranden i Miljöpartiet i Mellerud, Tony Johansson, är upprörd över fynden han gjort i trakterna av Bäckefors i Dalsland. Se bilderna på SVT:s sajt. Det är hundratals gräsänder som uppges ha dumpats i en hög utan att man tagit hand om köttet. Tony Johansson har också fotograferat kartonger som levande fåglar transporterats i och som lämnats kvar i naturen tillsammans med fodertunnor.

”Måste skötas på ett bra sätt”

Karl Johan Brindbergs är jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Västra Götaland och han reagerar på SVT:s rapportering. – Det känns bedrövligt. Det har tydligen förekommit i flera år, att man inte städat efter sig – nåt som folk haft synpunkter på. Jakten måste skötas på ett bra sätt. Att skjuta ett antal hundra änder och bara slänga dem, det känns väldigt konstigt, säger Karl Johan Brindbergs till Jaktjournalen. Göte Johansson är ordförande i Svenska Jägareförbundet Väst i Västra Götaland och han är konfunderad. – Min personliga åsikt är att det måste ha hänt någonting. Så har man inte hanterat fälld fågel tidigare – de har sålts, säger Göte Johansson. Jaktjournalen söker kommentarer från jägare och företaget som äger och förvaltar skogen.