Annons
Domstol: Rätt neka skyddsjakt på orädd Tönsen-varg | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
6 månader sedan skyddsjakt
Det var rätt av länsstyrelsen i Gävleborg att neka en 65-årig kvinna som bor i Tönsenreviret skyddsjakt på varg sedan hon vid fyra tillfällen haft fyra filmade vargbesök på sin gårdsplan i september-oktober. Det räcker inte för att det ska ses som en problemvarg, fastslår Förvaltningsrätten. Arkivfoto: Gettyimages
Domstol: Rätt neka skyddsjakt på orädd Tönsen-varg
Räcker inte att varg filmats på gårdsplanen vid fyra tillfällen

En 65-årig kvinna som bor i Tönsenreviret har haft besök av varg på gårdsplanen vid fyra tillfällen sedan den 11 september. Besöken har filmats med övervakningskamera. Den 1 augusti var dessutom en varg bara 30 meter från henne när hon rastade sin hundvalp på kvällen. Men det räcker inte för att bevilja skyddsjakt på varg, slår Förvaltningsrätten i Luleå fast.

Därmed avslås 65-åringens överklagande av länsstyrelsens beslut att neka skyddsjakt. Förvaltningsrätten gör samma bedömning som länsstyrelsen i Gävleborg. Det som skett räcker inte för att uppfylla Viltskadecenters definition av problemvarg. Det handlar varken om en skadegörande varg, särskild risk för skada på tamdjur, eller en varg med oönskat beteende.

Tätare vargbesök behövs

Enligt Viltskadecenters definition är det ett problem först när en varg ”vid upprepade tillfällen stått kvar eller rört sig mot människor som gått/sprungit mot vargen på ett avstånd mindre än 100 meter eller att den under lång tid återkommit till bebyggelse, det vill säga under minst tio av 30 dygn observerats mindre än 100 meter från bebyggelse”.

65-åringen har i sin tur påpekat för Förvaltningsrätten att hon inte borde behöva ha sin hund kopplad på gården och att vargen lätt kan nå gårdens nötkreatur genom att hoppa över elstängslet. Kvinnan tror inte heller på länsstyrelsens råd att sätta upp lapptyg som skydd mot vargbesök på gården.

”Lapptyg fungerar sällan”

”Det finns dokumentation att lapptyg inte fungerar mer än att fåtal gånger”, anförde kvinnan i överklagandet.

”Människor och djur ska kunna vistas fritt på sin gård utan att behöva känna oro för sitt liv på grund av varg. Vargen är inte utrotningshotad”, argumenterade 65-åringen till Förvaltningsrätten.

Men det räckte inte.

Har förståelse för obehaget

”Förvaltningsrätten har stor förståelse för det obehag och den rädsla närhet till vargar kan medföra. Mot bakgrund av den restriktivitet som ska råda vid beslut om skyddsjakt efter varg, som även ska stå i proportion till de behov som motiverar undantaget, bedömer dock förvaltningsrätten att det inte framkommit att förutsättningarna för skyddsjakt är uppfyllda i aktuellt fall”, kommenteras det i domen.

Varghannen sköts ­– tiken blev ihjälkörd

År 2020 var det flera vargattacker mot tamdjur i Tönsenreviret, vilket resulterade i skyddsjakt på två kända skadegörande vargar. Varghannen (G230-19) sköts och vargtiken (G218-17) blev ihjälkörd av en bil i april i år. Den vargtiken var det skyddsjakt på i mars, sedan hon bland annat attackerat får vid två tillfällen i byn Tönsen i september 2020.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!