Jaktnyheter

Döms till fängelse och utvisning efter stöld av vapenskåp

När det stulna vapenskåpet exploderade bröts kolvarna på två Husqvarna-studsare av. Nu har den 21-åring som skadades vid sprängningen dömts för stölden. Han får fängelse i 20 månader och får sedan inte återvända till Sverige på tio år. Foto: Polisens förundersökning

21-åringen fick svåra skador på båda benen när det stulna vapenskåpet exploderade i skogen natten mot den 9 november förra året. Explosionen skedde när han skar upp ett hål i dörren till vapenskåpet. Nu har han dömts av Skaraborgs tingsrätt till fängelse och utvisning.

Den 1 november förra året krossades ett fönster till ett hus i Gullspång. Från bostaden stals ett vapenskåp, som bland annat innehöll två Husqvarna-studsare. Dessutom fanns det bland annat sprängpatroner och tändhattar som använts för sprängningar.

Gnistorna från en vinkelslip gjorde att vapenskåpet exploderade vid en skogsväg drygt sju kilometer från huset där inbrottet gjordes. Dörren till vapenskåpet flög iväg och 21-åringen sargades svårt i båda benen.

Flera spår knöts till 21-åringen

Vid det sprängda skåpet fanns flera spår som kunde knytas till 21-åringen, som är medborgare i ett annat EU-land. Dessutom hittades även färg från det gröna vapenskåpet i och vid bagageutrymmet på den bil som mannen hade lånat och blodat ned efter sprängningen.

Det gör att Skaraborgs tingsrätt dömer honom till fängelse i ett år och åtta månader. Efter avtjänat straff ska han utvisas ur landet i tio år.

Döms även till skadestånd

Mannen ska vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft. Den dömde ska även betala ett skadestånd till villaägaren på 9 870 kronor. Beloppet avser krossad fönsterruta och självrisk.

Han ska även betala ett skadestånd till försäkringsbolaget på 11 800 kronor. Det gäller utbetalad försäkringspremie.