Jaktnyheter

Dom: Fel av Malmö stad att avliva aggressiv svan

Knölsvanen uppträdde naturligt och skulle inte ha avlivats i skyddsjakt, enligt Förvaltningsrätten i Malmö. Arkivbild: Gettyimages
Det var fel av länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på en knölsvan i Malmös kanal. Det slår Förvaltningsrätten fast i en dom.
På vårkanten 2019 uppträdde knölsvanen aggressivt och försvarade de åtta ägg som han och hans partner hade i en boplats i kanalen, rapporterar Sydsvenskan. – Jag förstår att folk reagerar. Men om de hade suttit i kanoter eller båtar när svanhanen attackerar så hade de förstått. Den här svanen började bli en risk för liv och hälsa för barn, sa naturvårdare Ola Enqvist på Malmö stad då till Sydsvenskan. Svanen sköts efter att länsstyrelsen sagt okej till skyddsjakt. Beslutet överklagades av både organisationer och privatpersoner och nu har Förvaltningsrätten i Malmö kommit fram till att skyddsjaktsbeslutet var felaktigt. ”I dagens dom konstaterar förvaltningsrätten att den bestämmelse i jaktförordningen som tillåter skyddsjakt ska tillämpas mycket restriktivt och att skyddsjakt kan tillåtas endast om mycket starka allmänna intressen är i fråga. Domstolen anser att annat inte har framkommit än att svanen uppvisade ett naturligt beteende i sitt försvar av boplatsen” säger Henrik Hedberg, rådman på förvaltningsrätten i Malmö, i ett pressmeddelande som återges av Sydsvenskan.