Jaktnyheter

Djursjukhus sänkte saltad räkning – ”oj, vi tryckte fel”

Christoffer Eriksson med vildsvinshunden Bull, som avlivades på grund av magomvridning. När Christoffer vägrade betala sänkte djursjukhuset Evidensia i Växjö fakturan. Foto: Privat
Christoffer Erikssons vildsvinshund vårdades max två timmar och avlivade sedan på Evidensia Djursjukhus i Växjö. Fakturan slutade på drygt 26 000 kronor. Han vägrade betala och då sänkte djursjukhuset räkningen med mer än 6 000 kronor. – Det kändes som ett försök till försäkringsbedrägeri, säger Christoffer.
Det var den 9 maj som Christoffer Eriksson i småländska Åseda kom hem från nattskiftet och fann att femåriga Bull, blandning mellan gråhund och kroatiska stövarrasen posavski gonic, mådde dåligt. – Han hade fått magomvridning och var uppsvullen som en ballong. Jag åkte till Evedensia djursjukhus i Växjö och lämnade in honom strax före nio på morgonen. Runt elva ringde veterinären och sa att det inte gick att göra någonting – han avlivades, berättar Christoffer.

Fel vårdtid angiven

Redan dagen efter kom fakturan från djursjukhuset. Den var på 26 344 kronor. – Det kändes olustigt, som att man försökte få mig att medverka i ett försäkringsbedrägeri. Det Christoffer framförallt reagerade på var att vårdtiden på fakturan angavs mellan klockslagen 08.54 och 14.59. – Jag har fyra och en halv mil till djursjukhuset. Jag åkte och hämtade hunden och begravde honom här hemma senast klockan 13.30, säger Christoffer. Han kontaktade Evidensia och berättade att han vägrade betala fakturan. Anna Hammarsten Rosander är djursjukhuschef på Evidensia i Växsjö. – Om djurägaren har koll på tiderna och tycker att det är konstigt att vi debiterat honom för lång tid, så får vi titta på det, säger Anna Hammarsten Rosander till Jaktjournalen.

Drygt 6 000 kronor mindre

Christoffer Eriksson får några dagar senare en ny faktura. Den har bantats från ursprungliga 26 344 kronor till 20 115 kronor. Christoffers självrisk landade på 6 491 istället för 8 049 kronor. – Klockslag är ingenting vi brukar ange. På den nya fakturan kommer det inte att vara några klockslag, säger Anna Hammarström Rosander i det första samtalet med Jaktjournalen. Men den andra fakturan har också klockslag angivna för vårdtiden – 08.49 till 10.03. Vid Jaktjournalens andra samtal med Anna Hammarström Rosander uppger hon att det händer då och då att det blir fel på fakturor. Hon hävdar att djurägare också påtalar att räkningar är för låga.

Tror inte på förklaringen

– Det är alltid tråkigt när det blir fel, men det som är gången är att djurägaren hör av sig och frågar om fakturan. Då tittar vi och oj, det blev fel, förlåt, då får vi ta bort den liksom, säger Anna Hammarström Rosander. Hon vill inte diskutera det enskilda fallet med vildsvinshunden Bull, inte ens om Christoffer skriver på en fullmakt och därmed bryter sekretessen. – Jag är inte skyldig att svara på dina frågor, Mikael, säger Anna Hammarström Rosander till Jaktjournalens reporter. Hennes förklaring är att olika vårdinsatser, som kostar olika mycket, kan heta nästan likadant och ligga väldigt nära varandra när de ska matas in i datasystemet. Då händer det att personalen trycker fel. Christoffer Eriksson tror inte på förklaringen från Evidensia-chefen. – De slår mynt av att jakthunden är det käraste man har. Hade jag inte vägrat betala så hade de väl inte sagt någonting. Jag vill att andra djurägare ser det här och förstår att man måste kolla räkningen noga, säger Christoffer Eriksson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

De båda fakturorna: