Jaktnyheter

Den stora älgvandringen får kritik av lokalt boende

SVT-produktionen Den stora älgvandringen kritiseras av lokalbefolkning. Arkivbild: Gettyiamges

Kjell Mähler i Kullberg i Västernorrland kritiserar SVT:s tittarsuccé Den stora älgvandringen. Han befarar att TV-produktionens närvaro medför att älgarna väljer att simma över Ångermanälven på andra ställen.

SVT Västernorrland intervjuar Kjell Mähler som bor i Kullberg. Han tycker sig se att SVT:s satsning på livesänd TV, där man filmar vandringsälgar, lett till att färre älgar simmar över älven.

– Det är sådan oerhörd belastning med kameror. Jag är orolig att uppmärksamheten förstör fenomenet, säger Kjell Mähler till SVT.

Det finns statistik som visar att allt färre älgar simmar över Ångermanälven i Kullberg.

Under toppåren var det omkring 200 älgar som passerade vattenhindret. Vid vårens sändningar hade siffran sjunkit till 21 älgar.

Ändrad vandringsväg?

Kjell Mähler menar att SVT:s närvaro kan få älgarna att ändra den vandringsväg som de valt under kanske 1.000 år. Han efterlyser begränsningar i antalet kameror.

SLU-forskaren Henrik Thurfjell tror dock inte att TV-produktionen ligger bakom minskat antal simmande älgar i Kullberg.

– Till stor del beror det nog på minskningen av älgstammen, säger Henrik Thurfjell till SVT.

SVT:s projektledare för Den stora älgvandringen, Johan Erhag, tror inte heller att kamerorna stör älgarna.

”Ingen större skillnad”

– Vi ser faktiskt ingen större skillnad sedan vi startade våra sändningar. I år hade vi något färre, och det var väl framförallt på grund av en lång vinter, alltså en sen vår, säger Johan Erhag till SVT.

Han framhåller att han och kollegorna har hjälp av SLU-forskare och styr hela produktionen, så att den blir så bra som möjligt för älgarna.