Jaktnyheter

Delade meningar om ny jägarorganisation

Thomas Ekbergs initiativ till en ny jägarorganisation möts av både ris och ros. Fotomontage

På ett dygn har nya Föreningen Sveriges Jägare fått runt 640 betalande medlemmar. I Jägarsverige går meningarna om den nya jägarorganisationen isär - jättebra, tycker en del medan andra gör tummen ned.

"}}

Jaktjournalen berättade på torsdagen att jägarprofilen Thomas Ekberg tagit initiativet och startat Föreningen Sveriges Jägare. I Jaktjournalens webbradio berättar Ekberg hur föreningen ska jobba i framtiden.

Jaktjournalen har frågat runt bland svenska jägare för att få deras syn på den nya organisationen.

Vi ställde frågan:

Vad tycker du om att Sverige får en nytt jägarorganisation?

Birgitta Isaksson

Birgitta Isaksson, ordförande Svenska Jägareförbundet Norrbotten:

– Nej, det ska inte behövas ett nytt jägarförbund. Vi har redan två organisationer och ju fler vi blir desto mer splittrade blir jägarkåren. Det är min spontana kommentar – jag har inte läst på vad de tänker göra. Men en stor organisation kan sätta stort tryck bakom sina frågor.

Sven Severin, Advokat och jägare:

– Ju fler som engagerar sig i den svenska jakten, desto bättre är det. Kan man sedan samarbeta så är väl det ytterligare något positivt.

Ulf Berg, ordförande Svenska Jägareförbundet Dalarna:

– Jag tror att ju fler förbund vi får desto svagare kommer vi att bli i vår möjlighet att påverka beslutsfattare. Jag tror vi är mer framgångsrika med ett starkt förbund, det här gynnar bara dem som har ett horn i sidan till jakt och jägare.

Holger Nilsson, före detta chefredaktör Jaktjournalen, anser att Thomas Ekbergs initiativ till Föreningen Sveriges Jägare är ett underbetyg till Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund.

Holger Nilsson

– Det är många jägare som tappat förtroende för förbunden, som snabbt måste komma på fötter igen. Jag kan förstå den satsning som Thomas Ekberg gör och jag tycker att hans ambitioner är förnuftiga. Jag hoppas och tror att Ekbergs arbete gör att jägarförbunden rycker upp sig och värnar om de verkligt jaktliga frågorna och inte viker ned sig. De handlar om rovdjursfrågan, eftersöksfrågan och så vidare, säger Holger Nilsson.

Anders Wiklund, Falun, tycker att det är ”kanonbra” att Sverige får en förening till som jobbar för jägarna. Han har själv haft funderingar på ett sådant initiativ.

Anders Wiklund

– Man behöver inte vara gammalmodig och tänka att man bara ska vara med en organisation – jag är med i alla. Jag skulle vilja att Föreningen Sveriges Jägare blir en liten bråkstake, ungefär som Svenska Rovdjursföreningen. Det borde inte vara några problem att bli lika stora som dem – och lika stimmiga.

Anders Lindell, Gnesta, tycker att initiativet till en ny jägarorganisation är bra. Han har själv gått med i föreningen.

– Vissa inom Jägareförbundet säger att det är bra att man är många. Jag tror inte att det är så längre. Det är bättre att engagerade människor, kanske med lite smalare intressen, går samman och driver sina frågor.

Anders Lindell menar att jägarkåren på det viset kan få mer genomslag för sina frågor.

Anders Lindell

– Det finns en nackdel och det är att jaktformer, som inte har så många och vältaliga företrädare, kanske kommer att få lite svårare att nå fram. Själv har jag inte varit främmande för att Jägareförbundet skulle spricka – och jag ser inte det som något negativt.

Anders Lindell framhåller exempel från näringslivet, där företag försöker renodla verksamheter och dela upp dem i mindre enheter.

– Outsourcing kallas det på engelska, att man en del av en verksamhet sysslar med en sak och gör det väldigt bra. Det är bara att titta på djurrättsrörelsen, där man har en paraplyorganisation och diverse mindre organisationer som driver sina enskilda frågor, säger Anders Lindell.

Torbjörn Lektell, Offerdal i Jämtland:

– Jag tror inte att det gynnar jägarkåren att starta en ny organisation när det finns befinliga förbund. Det gäller bara att få dem att fungera – och det finns folk till det också, det är jag övertygad om.

Torbjörn Lindkvist, Älvkarleby:

– Jag tycker att det är djävligt dumt. Det finns fyra förbund i dag, som jag känner till, och det vore bättre att de kunde arbeta åt samma håll istället för att ytterligare splittra jägarkåren. Det enda förbund som gör något vettigt, sedan får folk skrika och gapa skälla på mig, det är Jägareförbundet.

Per Jonson

Per Jonson, chefredaktör Jaktmarker och Fiskevatten samt medarbetare på Jaktjournalen.

– Jag tycker det är bra att det kommer fram fler jaktanknytna formella organisationer som jämte de två stora jägarförbunden kan vara remissinstans och föra talan vid juridiska processer. Jaktmotstånd finns hos många små organisationer som tillsammans har möjlighet att påverka beslut i negativ riktning. Motvikt behövs därför. Jag ser det inte som splittring, snarare komplement.

Reaktioner på sociala medier  

Nyheten om den nystartade föreningen för jägare har fått många jägare att tycka till på sociala medier.

Nicklas skriver på Jaktjournalens hemsida:

”Ja att splittra jägarkåren ännu mer är säkert bra. Jaktmotståndarna jublar för varje intern strid jägarna kan utkämpa.”

Och Ulf är inne på samma spår:

”Vilket vansinne. Vem tror att jägarna blir starkare vid en kraftig splittring.”

I en jaktgrupp på Facebook som Jaktjournalen delade nyheten i är tongångarna mer positiva.

Per Olof skriver:

”Bra initiativ och program. Lite svårt att tyda EU:s bestämmanderätt över varg och jakt med löshund. Inte så mycket svar där inte heller runt jaktvapen och ammunition.”

Även jägaren Fredrik tycker initiativet är bra och skriver:

”Eftersom Thomas Ekberg har jakthundar och är vän av hundjakt så hoppas jag och tror att han och den nya organisationen kommer värna löshundsjakten med näbbar och klor, i så fall ska ja lägga mina pengar på denna organisation, då ja personligen tycker och tror att Ekberg är en saklig och å duktig person inom jakten, enligt hans filmer.”