De vill stoppa licensjakt på lodjur i Östergötland

Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen vill stoppa en eventuell licensjakt på lodjur i Östergötland i vinter.

Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen vill inte ha någon licensjakt på lodjur i Östergötland. Foto: Gettyimages, montage

Länsstyrelsen i Östergötland öppnar för den första licensjakten på lodjur i modern tid i länet i vinter, vilket Jaktjournalen rapporterat om här.

Nu driver Svenska Rovdjursföreningens regionansvarige, Björn Ljunggren, och vice ordföranden i Naturskyddsföreningen i Östergötland, Göran Toss, opinion för att stoppa jakten.

I en debattartikel i pappersupplagan av Östgöta Correspondenten skriver Ljunggren och Toss att de inte vill ha någon jakt. De frågar sig om det överhuvudtaget finns några problem med lodjur som behöver lösas genom jakt.

”Lodjuren bidrar till att reducera de stora stammarna av till exempel dovhjort och rådjur, vilka i sin tur är spridare av fästingar. Dessutom jagar lodjuren räv. Överhuvudtaget är de, som ett av topprovdjuren, av väsentlig betydelse för den biologiska mångfalden. Våra ekosystem är inte kompletta utan lodjur”, skriver Ljunggren och Toss i Östgöta Correspondenten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.

Misstänkt för illegal vargjakt – vann över polisen igen och får sina vapen

En av de misstänkta i det så kallade Amungenfallet, där en varg ska dödats illegalt, får rätt igen mot polisen. Nu meddelar Kammarrätten i Sundsvall för andra gången att bevisningen är för svag och att "Olle" ska ha igen alla sina vapen. – Det är märkligt att polisen inte accepterade den första kammarrättsdomen, säger advokat Erik Söderman.
ANNONS ▼