De vill stoppa licensjakt på lodjur i Östergötland

Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen vill stoppa en eventuell licensjakt på lodjur i Östergötland i vinter.

Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen vill inte ha någon licensjakt på lodjur i Östergötland. Foto: Gettyimages, montage

Länsstyrelsen i Östergötland öppnar för den första licensjakten på lodjur i modern tid i länet i vinter, vilket Jaktjournalen rapporterat om här.

Nu driver Svenska Rovdjursföreningens regionansvarige, Björn Ljunggren, och vice ordföranden i Naturskyddsföreningen i Östergötland, Göran Toss, opinion för att stoppa jakten.

I en debattartikel i pappersupplagan av Östgöta Correspondenten skriver Ljunggren och Toss att de inte vill ha någon jakt. De frågar sig om det överhuvudtaget finns några problem med lodjur som behöver lösas genom jakt.

”Lodjuren bidrar till att reducera de stora stammarna av till exempel dovhjort och rådjur, vilka i sin tur är spridare av fästingar. Dessutom jagar lodjuren räv. Överhuvudtaget är de, som ett av topprovdjuren, av väsentlig betydelse för den biologiska mångfalden. Våra ekosystem är inte kompletta utan lodjur”, skriver Ljunggren och Toss i Östgöta Correspondenten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼