De vill stoppa licensjakt på lodjur i Östergötland

Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen vill stoppa en eventuell licensjakt på lodjur i Östergötland i vinter.

Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen vill inte ha någon licensjakt på lodjur i Östergötland. Foto: Gettyimages, montage

Länsstyrelsen i Östergötland öppnar för den första licensjakten på lodjur i modern tid i länet i vinter, vilket Jaktjournalen rapporterat om här.

Nu driver Svenska Rovdjursföreningens regionansvarige, Björn Ljunggren, och vice ordföranden i Naturskyddsföreningen i Östergötland, Göran Toss, opinion för att stoppa jakten.

I en debattartikel i pappersupplagan av Östgöta Correspondenten skriver Ljunggren och Toss att de inte vill ha någon jakt. De frågar sig om det överhuvudtaget finns några problem med lodjur som behöver lösas genom jakt.

”Lodjuren bidrar till att reducera de stora stammarna av till exempel dovhjort och rådjur, vilka i sin tur är spridare av fästingar. Dessutom jagar lodjuren räv. Överhuvudtaget är de, som ett av topprovdjuren, av väsentlig betydelse för den biologiska mångfalden. Våra ekosystem är inte kompletta utan lodjur”, skriver Ljunggren och Toss i Östgöta Correspondenten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser