Annons
De fällde första älgen i Västerbotten - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 månader sedan älgjakt
Passkytten Stefan Marklund, t.v. fällde första älgen i Västerbotten. Det blev en kviga, som hundföraren Hampus Karlsson och jämten Alces drev fram. Foto: Privat
De fällde första älgen i Västerbotten
Bara några timmar senare var det dags för älg nummer två

För passkytten Stefan Marklund och hundföraren Hampus Karlsson fick årets älgjakt en flygande start. Redan tidigt i morse fällde Stefan en kviga som sprang ut för Hampus älghund Alces i Ostnäs utanför Sävar. Efter lunch skällde hunden Puh på en älgko som husse Hampus fick skjuta.

– Vi har haft en väldigt lyckad premiär, konstaterar en upprymd Hampus Karlsson när Jaktjournalen når honom över telefon under torsdagseftermiddagen.

Ingen skällning på kvigan

Den första av de fyra älgar Ostnäs jaktlag i år fått på sin lott kom springande redan efter två timmars jakt.

– Det var en kviga som sprang ut bara. Jag släppte Alces, men det blev ingen skällning på den. Den fälldes av Stefan Marklund. När vi fått ut den ur skogen och tagit ur den satte vi oss och fikade en stund. Sedan gick vi tillbaka in i skogen igen, berättar Hampus Karlsson.

Hampus Karlssons jämthund Alces med fälld kviga.
Jämthunden Alces fick vara med och fälla första älgen i Västerbotten. Foto: Privat

Gav husse en älgko

Han märkte snart att hunden Puh besvärades av värmen. Men det hindrade honom inte från att ta upp jakten på en älgko som plötsligt uppenbarade sig bland träden.

– Puh stod och skällde 30–40 minuter innan jag kom förbi och såg att det var ett hondjur, som jag fick skjuta, säger Hampus Karlsson.

Älgarna är inte vägda ännu. Men jägarna uppskattar att slaktvikten ligger på cirka 100 kilo för kvigan och 160 kilo för kon.

”Älskar jakten i norr”

Imorgon ger sig de dryga tio jägarna i Ostnäs jaktlag åter ut i skogarna utanför Sävar i förhoppning om att även kunna fälla de två kalvar man i år fått sig tilldelade.

När veckans jakt är över beger sig Hampus Karlsson hem till Norrtälje, där han bor med sina hundar. Sedan bär det av norrut igen – till ett antal andra jaktlag han lovat hjälpa med sina hundar.

– Jag älskar jakten i norr! Det är ett helt annat lugn här uppe, än hemma i Norrtälje, förklarar han sin förkärlek för norra Sverige.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!