Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Karl Hedin och hans advokat har överklagat att Hedin sitter häktad. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages

Sven Severin och Karl Hedin har överklagat att Hedin sitter häktad och i skrivelsen till Svea Hovrätt framkommer vilka omständigheter polis och åklagare vänder mot Karl Hedin.

Den 26 oktober blev han uppringd av en jaktkamrat som berättade att det hörts vargyl på jaktmarken där AB Karl Hedin påföljande dag skulle genomföra en intern representationsjakt.

För att säkerställa jakthundarnas säkerhet åkte Karl Hedin till marken för att kontrollera om det fanns spår eller spillning efter varg. Han var i området i cirka 40 minuter. Under tiden SMS:ade hans syster och undrade om han var ute på älgjakt. Karl Hedin svarade med en ”tumme upp”.

”Gråben” och ”gäng”

Senare ringde Hedin sin syster och talade om ”gråben” och att han ”varit ute med ett gäng”.

Sven Severin framhåller i överklagningen av häktningen att ”gråben” och ”gäng” var uttryck för en skämtsam jargong mellan Hedin och systern. Severin påpekar också att det inte fanns något gäng och det orimliga i att två personer skulle lyckas med en vargjakt på 40 minuter.

– Man bedriver inte jakt på det viset. Man kan inte förställa sig att man på måfå åker ut i skogen, och så kommer det en varg och springer på en, säger Sven Severin i Jaktjournalens webbradio.

Han konstaterar också att det inte finns någon död varg eller annan omständighet som tyder på att någon varg skjutits.

Severin är kritisk till att misstankarna fått sådana långtgående konsekvenser för Karl Hedin. Han anser också att den genomförda telefonavlyssningen varit olaglig.

Hör Sven Severin här:

 

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Här vill länsstyrelserna öka vargstammen

Vargstammen ska öka ytterligare i Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Västra Götaland. Det är innebörden av det förslag som det mellersta rovdjursförvaltningsområdet offentliggjorde på onsdagen.

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Annonser