Jaktnyheter

Björns permoälg till salu för 40.000 kronor

Björn Jakobsson med jämthunden Molly – och permoälgen som han konstruerat och nu säljer. Foto: Privat, montage
Har du 40 000 kronor över? Då kanske du ska slå till och köpa en permoälg, som Björn Jakobsson i Boden har till salu.
Björn Jakobsson är älgjägare och provade sin laika på en permoälg. Då föddes tanken på att bygga en egen. – Jag kontaktade en konservator som fixade fram en kalv som han stoppade upp. Det är aluminiumram, lite stabilare fogskum och gängstänger genom klövarna, berättar Björn för Jaktjournalen. Drivningen på älgen kommer från underredet på en permobil. Björn har utrustat sin konstruktion med radiostyrning som sköts via en handkontroll med ratt. – Den är inte snabb men ruggigt stark, konstaterar han.

Har inte tid

Björn är småbarnspappa och jobbar heltid, så därför har den uppstoppade älgen mest blivit stående i garaget. – Jag annonserade en gång och det dök upp 50-60 hundar som fick skälla på den. Men nu har jag inte tid och därför är det bättre att någon med mer tid tar över den, säger Björn. Han har snuddat vid tanken att skoja med jaktkamraterna och överraska dem med permoälgen när de sitter på pass. – Det hade varit roligt. Men samtidigt skulle det vara lite väl kostsamt om de inte var vakna på vad det var som kom upp framför dem. Man vill ju inte ha hela skogen full i fogskum heller.

Halabalo

Björn lade ut permoälgen till försäljning på olika sajter för några dagar sedan och gensvaret har varit stort. – Inte trodde jag att det skulle bli sådant halabalo. Det har varit radio och tidningar och är väldigt mycket kommentarer – mest från människor som tycker att andra jägare ska köpa den, ”så att de får chansen att träffa en älg”. Men ännu har det inte dykt upp någon köpare. Hittar jag ingen i Sverige kommer jag att försöka i Finland, där intresset för permoälgar är stort, säger Björn. Han begär 40 000 kronor för sin radiostyrda älgkalv. – Då får jag i alla fall igen pengarna för älgen. Sedan har jag lagt ned hundratals timmar med skruvande, men det får jag inte betalt för, säger Björn. I yotubeklippet nedan kan du se permoälgen i aktion.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21