Björnjägare ställs inför rätta misstänkta för jaktbrott

Två män, som sköt en björn i Västernorrland under höstens licensjakt, åtalas för jaktbrott.

Björnen fälldes inom ett viltvårdsområde som inte ansökt om björnjakt. Foto: Gettyimages

SVT Västernorrland rapporterar att länsstyrelsens besiktningsman kom på att björnen skjutits inom ett viltvårdsområde som inte ansökt om björnjakt.

– Det är en formell överträdelse, på många håll var det under den här tiden tillåtet att skjuta björn säger, kammaråklagare Christer Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till SVT.

Männen förnekar brott och har under utredningen hävdat att de gjort vad de kunnat för att hålla sig till reglerna.

– Det är länsstyrelsen som gjort anmälan och nu får tingsrätten avgöra vem som har rätt, säger Jarlås till SVT.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser