Det var i slutet av augusti i år (2021) som händelsen utspelade sig, när polisen tillsammans med en naturbevakare från länsstyrelsen, var ute för tillsyn av björnjakten.
Enligt polisens utredning, stötte personalen på två ”jaktbilar” som kom körandes i mycket hög fart. Sedan fick de kännedom om att en björn hade skjutits i närheten.
Polisen och naturbevakaren åkte dit, och mötte flera parkerade jaktbilar. Snart uppkom misstänkte om att fordon hade använts i jakten och när skytt, hundförare och jaktledare hörts inledningsvis, förstärktes misstankarna.
Pejlutrustning togs i beslag
Åtelkameror sågs ligga öppet i en av hundförarnas bil och efter beslut från åklagare tog polisen telefoner, GPS, hundpejlar och den skjutna björnen i beslag.
När myndigheten sedan undersökte angivna platser för upptag, skottplats och fallplats, framkom det att den angivna upptagsplatsen inte stämde överens med den verkliga.
Jägaren som misstänks för grovt jaktbrott, nekar till att ha brutit mot jaktlagen och uppger att han inte äger någon hund som kan användas till björnjakt. Han säger också att han inte hade någon kännedom om åteln med kamera och deltog som jaktgäst på marken. Han har också uppgett att han satt på pass utan radio eller pejlsystem för att följa jakten, och att han åkt till en nannan mark när han fått samtal från jaktledaren som sagt att björnen gått åt ett annat håll.
Läs mer: Misstänkta jägaren berättar
Den misstänkte jägaren har fått vapen med tillhörande ammunition och licenser omhändertagna av polisen. Han har överklagat omhändertagande till förvaltningsrätten med motiveringen att han inte brutit mot jaktlagen.
Han får dock avslag av rätten. Eftersom jägaren är fortsatt skäligen misstänkt för grovt jaktbrott, ska vapnen vara fortsatt omhändertagna medan utredning pågår och fram till eventuell återkallelse av vapentillstånd.