Jaktnyheter

Björn skadade fem personer – krav på ändrat EU-direktiv och licensjakt

Här filmas slagbjörnen i norra Slovakien av en bilist innan den river en man på en trottoar. Totalt skadades fem personer. Händelsen har lett till att regeringen kräver ändring av EU:s art- och habitatdirektiv. Foto: Privat

Den 17 mars skedde en björnattack på gatorna i en stad i norra Slovakien. Fem personer skadades. Händelsen leder nu till krav på licensjakt och att björnens skyddsklass i art- och habitatdirektivet ändras.

Slovakien, som bara har en niondedel så stor yta som Sverige, har cirka 1 300 björnar. Det har lett till flera attacker mot människor och hittills ingen licensjakt. Den 17 mars kom en ny björnattack mot människor, rapporterar BBC.

Filmades när den rev en man på en trottoar

I staden Liptovsky Mikulas filmades björnen när den sprang runt på gatorna och rev en man på en trottoar. Totalt skadades fem personer, bland annat en tioårig flicka. De björnangripna fick både djupa sår och mer ytliga rivskador och fördes till sjukhus.

Efter attacken följde en tio dagar lång jakt med hjälp av drönare. Till slut sköts en björn. Slovakiens miljöminister Tomás Taraba tackade alla inblandade för jaktinsatsen.

Högernationalister styr miljödepartementet

Men sedan började de politiska implikationerna i Slovakien som har en regering med en ryssvänlig socialdemokratisk premiärminister, ett annat socialdemokratiskt parti och ett högernationalistiskt parti. Högerpartiet har ansvar för miljödepartementet.

Björnattacken är bevis för att art- och habitatdirektivet i EU måste ändras, så att det går att ha förvaltningsjakt både på björn och varg, deklareras det från regeringshåll.

”En person förlorade nästa ett öga”

Rudolf Huliak, parlamentsledamot för det högernationalistiska regeringspartiet, kräver resoluta insatser mot den stora björnstammen i Slovakien.

– I det här fallet har en björn gjort en brutal attack mot människor. En person förlorade nästa ett öga, säger han enligt BBC.

Hävdar att fel björn sköts

Michal Wiezik, miljöaktivist och parlamentsledamot för oppositionspartiet Progressiva Slovakien, hävdar ett fel björn sköts och att händelsen utnyttjas inför presidentvalet den 6 april.

– Jag är säker på att det inte är rätt björn som sköts. Det är helt uppenbart, kommenterar Michal Wiezik enligt BBC.

Enligt honom innebär den fällda björnen, som inte var ett hot mot allmänheten, ett brott både mot slovakisk lagstiftning och EU-regler.

En hanne på 100 kilo som attackerade

Michal Wiezik säger till BBC att slovakiska myndigheter tidigare sagt att jakten på slagbjörnen gällde en hanne som väger uppåt 100 kilo.

– Men nu vet vi att det var en hona på 67,9 kilo som dödades. Honan var 30 procent mindre än björnen i Liptovsky Mikulas, säger han till BBC.

Stöder sig på jägarnas borttappade dokument

Han stöder sig på att en förbipasserande hittat utspridda dokument som skyddsjägarna tappat vid en väg.

Slovakien är bara en liten del av de stora rovdjurens återkomst till Karpaterna, som sträcker sig från Rumänien, västra Ukraina och upp till Polen.