Björn dödade 18-årig djurskötare – nu väcks åtal

En ung djurskötare dödades och en barnfamilj fick klättrande fly ur hägnet. Nu åtalas den förre parkchefen och den tidigare VD:n för Grönklittgruppen som driver Orsa Rovdjurspark.

Nu väcks åtal för tragedin då en 18-årig djurskskötare dödades av björn i Orsa Rovdjurspark. Arkivbild: Gettyimages

Det var den 4 augusti 2017 som tragedin inträffade. En familj från Nederländerna-Holland, två vuxna och två barn, hade köpt tjänsten Camp Care och fick följa med in i björnhägnet.

De var i hägnet tillsammans med en 18-årig djurskötare.

– Björnarna stängdes då in i ett annat hägn och aktiviteten bestod i antingen utfodring, att man lade ut mat som björnarna fick leta efter, eller städning. Plötsligt såg familjen att en björn grävde sig ut ur hägnet och attackerade djurskötaren, berättar kammaråklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm, för Jaktjournalen.

Flydde över staketet

Familjen flydde och klättrade över det höga elstängslet. Under tiden kom ytterligare en björn ut i samma hägn som familjen och djurskötaren. Den gick nedanför familjen som satt på staketet.

– Björnen som stod nedanför familjen distraherades tydligen av någonting. Djurskötaren drogs in i ett björnhus och levde när annan personal hittade honom. Men han avled sedan, säger Gunnar Jonasson.

Den förre parkchefen och den förre VD:n för Grönklippgruppen åtalas.

Förnekar brott

– Jag har i dag väckt åtal mot två personer för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan, säger Gunnar Jonasson i Åklagarmyndighetens pressmeddelande.

Han menar att parken brustit i arbetsmiljöarbetet och säkerhetsarbetet och vill att Grönklittgruppen döms till en företagsbot på minst åtta miljoner kronor.

Samtliga inblandade förnekar brott. Stämningsansökningen är inlämnad vid Mora Tingsrätt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser