Annons
Avlivade and - friades först men döms nu av hovrätten - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan åtal
En 17-åring döms för djurplågeri sedan han avlivat en gräsand. Foto: Gettyimages
Avlivade and - friades först men döms nu av hovrätten
En 17-årig pojke döms för djurplågeri för att ha avlivat en gräsand. Ynglingen friades i tingsrätten men döms nu av hovrätten.
Dagens juridik rapporterar om fallet som inträffade vid Näsby park i Täby. 17-åringen och några kompisar matade fåglarna med gifflar. Plötsligt kastade en av killarna i en portion starkt snus, som en gräsand åt upp. 17-åringen, som uppges ha jägarexamen samt vana från både andjakt och hönsuppfödning, har sagt att han tyckte att anden uppförde sig märkligt och antog att den mådde dåligt att snuset.

Avlivade fågeln

Han hoppade i vattnet och fångade anden och dunkade fågelns huvud i en brygga så att den knäckte nacken och dog. En expert hade lämnat ett utlåtande till förhandlingarna i tingsrätten. Där framhölls att avlivningen inte skulle ha betraktats som anmärkningsvärd om den genomförts i ett jaktsammanhang. Tingsrätten fann att fågeln avlivats korrekt och att inget tydde på att dess lidande förlängts. Chefsrådmannen ville ha fällande dom men rätten friade 17-åringen.

Döms i hovrätten

Det fanns en filmupptagning från händelsen. När hovrättens ledamöter tittat på filmen tyckte de inte att gräsandens beteende var så annorlunda, att det fanns skäl att avliva den. Ett expertvittne fann också att anden inte såg nämvärt påverkad ut av snusen. Hovrätten finner att avlivningen var otillbörlig och dömer 17-åringen för djurplågeri. Han ska betala 50 dagsböter à 50 kronor.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!