Jaktnyheter

Åtalas för att ha skjutit tjäder från bil

Vittnet hittade en död tjädertupp och mannens hagelbössa. Foto: Privat

En utländsk jägare åtalas för grovt jaktbrott efter en händelse som inträffade i Särna hösten 2019. Vittnen såg en bil och plötsligt small det.

"}}

– Vi hittade hagelbössan och en tjädertupp 15 meter från vägen, berättar ett vittne som kommer att höras i rätten.

Det var den 25 september 2019 som vittnet var på väg hem till sin far nära Flovallen i Särna. Jaktjournalen har berättat om fallet.

– Jag körde en extra sväng för att min son, som var ett år gammal då, skulle somna. Efter vägen såg jag några tjäderhönor som jag stannade och fotograferade. Sedan svängde jag ned mot farsans stuga, berättar vittnet.

Medan han och fadern stod på gårdsplanen såg de en pickup som kom körande efter vägen. Plötsligt small det ett skott.

– Vi kastade oss i bilen och åkte dit. När vi kom fram kom mannen utspringande från skogen. När jag gick in och kollade låg det en tjädertupp och en hagelbössa på marken, berättar vittnet för Jaktjournalen.

Ville göra upp

Man ringde polisen.

– Mannen undrade om vi kunde göra upp det på något sätt, men vi svarade att polisen får ta hand om det, säger vittnet.

Fönsterrutan var nedvevad på den sida som vette mot skogen där tjädertuppen och hagelbössan hittades. Mannen ska ha förklarat det med att han brukar ha fönstret öppet för att höra och känna lukten av naturen.

Han kommer nu att ställas inför rätta för grovt jaktbrott och jaktbrott. Åklagaren anser det bevisat att han uppsåtligen, eller av grov oaktsamhet, skjutit en tjäder på mark som tillhör Särna VVO. Brottet ska anses som grovt eftersom jakten bedrivits från motordrivet fordon, anser åklagaren.

I stämningsansökningen till Mora tingsrätt står det att den misstänkte ”vidgår händelseförloppet men förnekar brott”.