Jaktnyheter

Ännu ett fynd av fruktad bandmask

Hundar som jagar i smittade områden kan behöva avmaskas oftare, framhåller SVA. Arkibild: Mikael Moilanen

Den obehagliga parasiten rävens dvärgbandmask har hittats i en räv skjuten i Dalarna.

Rävens dvärgbandmask hittades i en räv skjuten i Borlänge i mars 2011.

Nu har parasiten påträffats vid undersökning av en räv som sköts 2022 på Kalkberget, nära Romme och strax söder om Borlänge, skriver SVA på sin webbsida.

– Det är inte förvånande att stöta på enstaka fall när man börjar leta. Parasiten kan förväntas finnas fläckvis i landet, något som övervakningen 2011-2014 visade. I den pågående övervakningen tar vi in prover från hela landet men bara ett nytt fall har hittats tidigare, det var 2021 i Kungsbacka kommun, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA, på SVA:s webbsida.

Avmaska jakthundar!

Risken för att smittas är minimal och människor behöver inte känna någon oro, framhåller SVA och skriver att jakthundar som används i smittade områden kan behöva avmaskas oftare.

”Fler prover, rävspillningar eller träck från döda rävar från närområdet, välkomnas för att undersöka hur utbredningen av parasiten ser ut lokalt”, skriver SVA.

Den nya undersökningen finansieras av Jordbruksverket som samarbetar med SVA och Jägareförbundet. Målet är att få in 3.000 prover.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten om rävens dvärgbandmask.