Jaktnyheter

Älghundklubben pressar SJF

Svenska Älghundklubben sätter press på Svenska Jägareförbundet. Arkivfoto: Per Jonson

Interna bråk och toppstyre skadar jägarna ute i landet. Det menar Svenska Älghundklubben i ett öppet brev till Svenska Jägareförbundet.
- Vi kommer inte föra dialogen i media, men har ett styrelsemöte i morgon då vi kommer ta upp skrivelsen, säger Torbjörn Larsson, styrelseordförande i Jägareförbundet.

"}}

Det är Svenska älghundklubbens styrelse som efter dialog med sina medlemmar ligger bakom skrivelsen.

– Vi tyckte att vi måste visa betydelsen av det allmänna uppdraget i första hand. Det är inte speciellt trevligt när man bråkar internt och schabblar bort de allmänna uppdraget. Det har i alla fall inte försvarat det på ett tillräckligt bra sätt, som vi uppfattar det, säger Karl-Johan Bergmark, ordförande i Svenska älghundklubben.

De är kritiska till att pengar som ska gå till jakt och viltvård nu verkar kunna gå till jaktmotståndare. Och att jaktkritiker fått stort inflytande i politiken.

– Vi är också kritiska till att man inte kan enas om gemensamma riktlinjer, Jägareförbundet och riksjägarna (Jägarnas Riksförbund). Varför kan vi inte föra en gemensam dialog alla när vi har så många hot mot jakten? undrar Karl-Johan.

Svenska älghundklubben har mellan 8 000 och 9 000 medlemmar. Men många av medlemmarna känner att Jägareförbundet är toppstyrt från styrelsen, att man inte lyssnar till länsföreningarna eller medlemmarna.

­ – Vi tycker man brister i samarbetet. En jägare som bor i centrala Stockholm eller håller till på ett kansli där och kanske åker ut och jagar en dag på helgen för att det är trevligt, lever i en annan verklighet. Vi jägare ute i landet lever nära rovdjuren och upplever på nära håll de hot som kan ställa till det för oss jägare säger Karl-Johan.

Proaktiv

Han menar att det är viktigt att vara proaktiv, inte jobba när förslag redan är lagda. Det är också därför man satt ihop skrivelsen, ”för att agera istället för att prata kring det.”

– Vi som älghundklubb kan inte påverka direkt mot förbunden utan det är medlemmarna i förbunden som kan göra det den demokratiska vägen via val, säger Karl-Johan.

Har ni fått någon respons från Jägareförbundet?
– Nej inte ännu. Det är väl det folk reagerar över. Man har åsikter men det blir aldrig någon återkoppling innan det fattats ett beslut, vilket ärende det än varit, säger Karl-Johan Bergmark.

Alla välkomna att ha synpunkter

Torbjörn Larsson, styrelseordförande i Svenska Jägareförbundet säger till Jaktjournalen att alla är välkomna att ha synpunkter.

– Vi har styrelsemöte i morgon då vi kommer ta upp skrivningen, den debatterar jag inte öppet i media som Svenska Älghundklubben tydligen vill göra. I morgon fattar vi beslut om ett möte med SÄK, så de får ställa sina frågor där och framföra vad de är oroliga för, säger Torbjörn Larsson.

Är det något i skrivelsen som förvånar dig?
– Nej, inte som jag vill ta i media. Vi har många organisationer som vi samarbetar och diskuterar med. Vi träffar dem gärna och svarar på deras frågor, säger Torbjörn Larsson.