Jaktnyheter

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man som är närmare 90 år gammal misstänks ha skjutit på en kapital dovhjort i sin trädgård, i detaljplanerat område. Arkivbild: Gettyimages
En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.
En eftersöksjägare i Sörmland fick order att rycka ut på det polisen trodde var en trafikskadad hjort. – Det var en kapital skovelhjort som låg ned och inte kunde ta sig från platsen. Jag avlivade den och upptäckte sedan att den hade ett framben som blivit avskjutet alldeles nyligen, berättar eftersöksjägaren för Jaktjournalen. När han följde bakspåren cirka 80 meter hamnade han i en villaträdgård. – Där hittade jag en matplats för fåglar och blod, berättar eftersöksjägaren.

”Borde ringt polisen…”

Mannen som bor i fastigheten ska ha erkänt att han skjutit på hjorten och förklarat att han sköt för att den var skadad. – Den hade en gammal skada i andra frambenet, men den var ihopläkt. Benet var förkrympt och hjorten måste ha varit halt, berättar eftersöksjägaren. Skottet avlossades vid 01-tiden på natten med älgstudsare i tätbebyggt område. – Hjorten var skjuten precis i riktning mot ett annat hus, med en väg emellan. Kulan hade splittrats vid träffen och det är ren tur om ingen annan fastighet träffats, säger eftersöksjägaren. Polisen larmade ut honom och ville ha rapport på vad som hänt. – Han borde ha ringt polisen eller kommunen som kunde skicka ut en kommunjägare med tillstånd att avliva djur i tätbebyggt område. Det är vakthavande befäl som fattar beslut om ett sådant tillstånd, säger polisens presstalesperson, Åsa Willsund, till SVT Sörmland. Mannen misstänks för jaktbrott och kommer att höras av polisen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21