Jaktnyheter

800-900 gratis mantimmar hittills i värmländsk vargjakt

Jakten på en varg i Stora börreviret i Värmland fortsätter två veckor till. Bild: Gettyimages och Google maps
Skyddsjakten på förre alfahanen i Stora börreviret i Värmland förlängs med 14 dagar. Hittills har jägarna lagt ned mellan 800 och 900 timmar och åkt hundratals mil utan ersättning från samhället.
– Det har varit gott om observationer, men då har det varit familjegruppen och inte den gamla hanen i reviret som vi är ute efter, berättar jaktledaren. Jaktjournalen har tidigare berättat om fårbesättningen i trakterna av Årjäng där alla 19 fåren dödades vid en vargattack i juni. Vargen tog sig in i hagen trots att fåren skyddades med så kallat rovdjursavvisande stängsel, som enligt länsstyrelsens personal var väl fungerande och i bra skick. Hur vargen tog sig in i hagen vet man inte. Men på sin väg ut slet han bland annat sönder en planka och lämnade DNA-spår. Det visade sig vara den gamla alfahanen i Stora börreviret, som jägarna i området misstänker har blivit utkonkurrerad och utstött ur flocken. Han rör sig ensam och i ytterkanterna av reviret.

Omfattande jobb

– Vi har kört massor med bil och fått in några tips om observationer från lokalbefolkningen, som är positivt inställd till att den är vargen skjuts. Fyra gånger har vi haft mycket folk med på jakterna, i samband med att vi fått in synbosar eller hittat spår, berättar jaktledaren. Jägarna har regelbundet kontrollerat platser där man vet att den gamle varghanen rört sig tidigare. – Men det är snudd på omöjligt att spåra under de förhållanden som råder just nu, konstaterar jaktledaren.

Vill skjuta rätt varg

Jägarna är överens om att vara mycket noga med att det är just den skadegörande varghanen som skjuts. – Peppar, peppar, ta i trä, vi har inte haft några attacker på varken jakthundar eller tamdjur i det här reviret. Skjuter vi fel varg riskerar vi att slå sönder familjegruppen och ställa till det ännu värre för jägarna – om vargarna börjar ta hundar. Hundra procent säkra kan vi aldrig vara att det blir rätt varg som skjuts, men vi gör så gott vi kan, säger jaktledaren. 23 nätter har jägarna suttit på post runt en fårhage där en djurägare fortfarande har får som betar dagtid. Men det har inte gett någonting.

Jobbar gratis

Det utgår ingen som helst ersättning till de jägare som nu utför skyddsjakten åt samhället. – Vi har räknat och kommit fram till att det gått åt mellan 800 och 900 mantimmar hittills. Nu blir det färre som deltar, eftersom många börjar jobba, men vi är några som försöker ytterligare, säger jaktledaren.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21