76 vargar hittills funna i insamling av vargbajs

76 olika vargindivider har hittills konstaterats i den extra DNA-insamling som just nu pågår i Sverige.

Vargbajs samlas in för att avgöra hur många vargar det finns. Foto: Gettyimages

För två år sedan genomfördes den förra DNA-inventeringen och den visade att Sverige hade 305 vargar. Resultatet stämde väl överens med den teoretiska beräkningsmodell som används – antal vargrevir med valpar gånger tio.

Och nu har Naturvårdsverket tagit initiativ till en ny DNA-insamling. Allmänheten är välkommen att skicka in vargbajs som hittas under tiden 1 oktober till 31 mars 2020.

Delar ut DNA-kit

– Hittills har 76 olika vargindivider konstaterats runt om i landet. Det brukar gå fort i början av insamlingen, berättar David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Den som vill delta i inventeringen ska vända sig till sin länsstyrelse eller Jägareförbundet och be om ett DNA-kit, som praktiken är ett provrör.

– Med provröret följer en instruktion om hur man ska gå till väga när provet samlas in. Har man inget provrör kan det duga med en vanlig hundbajspåse. Det behövs också uppgifter om GPS-koordinaterna för platsen där provet tagits samt datum, säger David Höök.

Uppgifterna om vargstammens storlek är direkt avgörande för om myndigheterna beviljar licensjakt på varg.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼