Jaktnyheter

Vildsvinsjakten slutade med två skjutna kor – jägare åtalas för grovt jaktbrott

Korna sköts under vildsvinsjakt i Ronneby kommun i augusti 2019. Karta: Gettyimages
Nu blir det rättegång mot den vildsvinsjägare som ifjol sköt två kor. Mannen åtalas dels för grovt jaktbrott, eftersom det i utredningen framkommit uppgifter som åklagaren anser bevisar vildsvinsjakt från bil.
Jaktjournalen har berättat om fallet, då en jägare i augusti 2019 sköt två kor i Ronneby kommun i Blekinge. Den ena kon bar ett fullgånget foster. Det började med att mannen sköt mot en grupp vildsvin. De lämnade platsen. – Jag menar att jägarens första förseelse är att han skjutit i nära anslutning till en sommarstuga i mörker, på annans mark, och utsatt människor för fara. Dessutom menar jag att han utsatt vildsvinen för onödigt lidande, säger chefsåklagare Jenny Lindell till Blekinge Läns Tidning.

Tog bilen

I det läget satte sig mannen i sin bil för att åka och hämta en eftersökshund. Då tyckte han sig se vildsvinsgruppen, den som han skjutit mot, en bit bort i en kohage. Han sköt igen och då blev det två kor och ett fullgånget foster som strök med. Mannen har i utredningen sagt att korna kan ha stått bakom vildsvinen eller att de träffats av rikoschetter. Vildsvinen ska ha flytt ut i havet och simmat därifrån, enligt jägaren.

Eftersök eller jakt?

Åklagaren menar att mannen gjort sig skyldig till grovt jaktbrott genom att skjuta i samband med bilfärden. Hon påstår att han inte ägnat sig åt eftersök utan jagat från sin bil. Åklagare är beredd på att det vid rättegången blir diskussioner om skotten i samband med bilfärden. – Det är tänkbart att det finns synpunkter på att det här rör sig om någon form av eftersök, vilket man är skyldig att göra som jägare, säger Jenny Lindell till Blekinge Läns Tidning. Mannen åtalas alltså för grovt jaktbrott och skadegörelse som åklagaren anser att han gjort sig skyldig till genom att skjuta kor. Rättegången hålls under idag onsdag i Blekinge tingsrätt.