Jaktnyheter

Varghanne sköts i fårhage utanför Sunne

En varghanne på cirka 42 kilo sköts i en hage i Humletorp i Värmland i samband med ett angrepp där ett tiotal får dödades. Vargen sköts på mindre än 15 meters avstånd med stöd av paragraf 28. (Arkivbild) Foto: Gettyimages

Tidigt på fredagsmorgonen 11 juni, sköts en varg i en fårhage söder om Sunne sedan cirka tio får attackerats. Det var enligt rovbase.se en treårig hanne på 42 kilo som fälldes under skyddsjakt på enskilds initiativ.

"}}

Det innebär att det handlar om paragraf 28 i Jaktförordningen, som gör det möjligt att skjuta en varg som är på väg att angripa tamdjur om det först görs ett försök att skrämma bort vargen från platsen. Skjuts en varg ska länsstyrelsen kontaktas. En besiktningsperson sänds då ut för att kontrollera att paragraf 28-skottet skett regelrätt.

Vargen hann ta cirka tio får

I det här fallet var det redan cirka tio får som hann bli angripna i hagen i byn Humletorp i Sunne kommun i Värmland. Flera av fåren dog vid attacken, eller var så skadade att de måste avlivas.
Enligt Svensk Jakt upptäcktes vargen under angreppet och den sköts i hagen på mindre än 15 meters avstånd.
Får i Humletorp har råkat ut för vargangrepp tidigare. Fredagens vargattack skedde dock i en hage som inte haft vargbesök tidigare, men lodjur har dödat får i inhägnaden.
Enligt Svensk Jakt finns ännu inget besked om vilket vargrevir som kan knytas till den fällda varghannen.