Vargaktivister tar strid mot drivande hundar på rovdjur

Vargaktivister i Norge tar strid emot användning av drivande hundar i rovdjursjakten.

Norska vargaktivister försöker stoppa drivande hundar på rovdjursjakt. Foto: Gettyimages, montage

Organisationen Rovviltets Röst skriver på sin Facebooksida att Steinar Austheim på uppdrag av ”naturvårdsorganisationer” skrivit till Miljödepartementet och protesterar mot användning av drivande hundar i rovdjursjakt i Norge.

I Norge har man två miljoner lösgående får och rovdjuren går hårt åt fårnäringen. Därför blir det snabbt skyddsjakt. Men jakten är svår utan riktigt bra hundar.

Drivande hundar är idag förbjudet på exempelvis björn och varg i Norge, men norrmännen har fått upp ögonen för hur effektiva de är och myndigheterna har meddelat dispenser för att använda exempelvis american foxhound i jakten. Jaktjournalen har skrivit om svenska hunden Einar, som är utlånad, bland annat här.

”En lömsk introduktion till användning av plotthundar på jakt efter vargar fruktas nu”, skriver Rovviltets Röst på sin Facebooksida.

Försökte stoppa vargjakt med bluff

Organisationen Rovviltets Röst gjorde sig känd exempelvis när en varg från Kynnareviret i Norge skulle avlivas i Sverige 2011. Vargtiken dödade får på löpande band och höll till kring småländska Ljungby.

Då visade den norska vargorganisationen att den gör allt som står i dess makt för att stoppa jakt på stora rovdjur.

Rovviltets Röst meddelade att man släppt vargliknande hundar i området där vargtiken jagades – för att jägarna skulle stoppa jakten i fruktan för att skjuta en hund.

Flera stora mediaredaktioner nappade på budskapet och rapporterade. Men alltihop var en bluff. Rovviltets Röst skrev på sin Facebooksida:

”Det ble i skogene rundt Ljungby ikke sluppet hunder. Dette var bare rent taktisk utspill, og ser også ut til å ha virket! Vi ville ALDRI ha sluppet hunder dersom dette kunne sette deres sikkerhet i fare. Vi ønsket å tvinge jegerne til å stoppe jakten av fare for å skute hund. Dette lykkedes ikke. Men vi oppnådde at Jakten i Kronoberg län er omtalt i en rekke medier, både i Norge og Sverige”, skrev aktivisterna i Rovviltets röst, citerade av Jakt & Jägare.

Jaktjournalen publicerade nyligen en krönika om varför vargvänner vill stoppa drivande hundar i rovdjursjakten. Läs den här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼