Jaktnyheter

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

Einar, en american foxhound som föredrar vargjakt. Han biter lite i döda vargar, men är annars inte överskarp. Foto, bilden till vänster: Mia Källberg. Stora bilden: Privat. Fotomontage
– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
Petter var med i första licensjakten på varg 2010 och sköt faktiskt en varg. Men det tog tre dagar att få ikull den och det var 70 personer inblandade. Petter förstod att sådan jakt inte är hållbar i längden. – Då läste jag artikeln i Jaktjournalen, om den finska vargjakten med hundar, och förstod att det faktiskt gick att jaga varg med hund. Jag hade tänkt att hundarna måste vara stora och aggressiv, men när jag läste artikeln tänkte jag direkt att det är en sådan hund jag ska ha, berättar Petter.

Finsk import

Han kontaktade finska vargjägare och fick tips om vilka uppfödare som hade hundar som funkat bra. American foxhound-valpen Einar hämtades i Finland och har nu blivit åtta år gammal. – Jag hade ingen kläm på hur vargjakten skulle gå till, så i början vågade jag inte släppa hunden. Men 2015 blev det en revirbaserad licensjakt och det blev Einars första skarpa jakt. Vi jagade både i Örebro och Dalarna och det sköts sex-sju vargar som Einar var inblandad i, berättar Petter. Totalt har Einar varit inblandad vid ett 20-tal lyckade vargjakter.

Föredrar varg

Undan för undan har Petter insett att hans hund föredrar just varg. – Det hände då och då när han släpptes till exempel på rävspår vid våra åtlar, att han började jaga varg istället. Det upptäckte vi när vi kopplade honom. Jag hann inte jaga in honom innan jag upptäckte att han föredrog vargjakt, berättar Petter. Han tycker att Einar inte är någon stjärna när det gäller andra viltarter. Han har lätt att driva i vind och tappar bort sig emellanåt. Han riktiga kvaliteter kom fram vid just vargjakt. – Det går att få vilken rovdjurshund som helst att jaga varg. Men Einar har ett mod och en envishet som gör att han inte viker sig om han får mothugg eller det blir mörkt. Ganska ofta har det hänt att andra hundar lagt av och Einar fortsatt ensam, säger Petter.

Värdesätter mod och väckskall

Något bakslag har det också varit. Vid första jakten i Nora 2015 var hunden efter det man tror var en stor och dominant varghane. – Då lade han av. Jag tänkte att han var slut som varghund, men vid jakten efter, i Leksand, jagade han för fullt igen, säger Petter. Just modet hos en varghund tror Petter är helt avgörande. Hunden får inte vara så närgången att den riskerar att bli illa skadad eller dödad, men den måste våga sätta tryck på vargen. Väckskallet är en annan sak han värdesätter hos Einar. – Folk tycker att väckskall är något fult. Men om Einar inte haft så kraftigt väckskall är jag säker på att han skulle ha varit död i dag. Han överrumplar aldrig vargarna när han kommer i deras spår. Jag tror att han får ett övertag i och med att han kommer med sådan jaktlust efter dem och hörs så tydligt, säger Petter.

Vill inte bli första rättsfallet

Det sorgliga i sammanhanget är att han aldrig medvetet vågat träna sin hund på vargjakt. Petter har fastnat för bland annat de svävande svar Naturvårdsverkets ansvariga tjänstemän ger om hundträning på varg. Jaktjournalen har skrivit om det bland annat här. – Risken för att bli misstänkt för tjuvjakt är för stor. Jag är inte sugen på att bli det första rättsfallet, säger Petter. Just nu är Einar utlånad till norska skyddsjaktsjägare, som fällt en fårdräpande varg för honom. Jaktjournalen har berättar om det här. Hunden blir kvar i Norge till björnjaktspremiären, då Petter blivit lovad att få tillbaka honom. – Vargjakt på barmark är mycket svårt. Men det funkar med en hund som Einar, som följer vargspåret trots att det är 500 får i området och rävungar och annat. Jag tycker att det är jätteroligt att han får jaga även på sommmaren. Dessutom har norrmännen berättat hur de jagar och jag ser att de är mycket skickliga. Är det inga problem för honom om han går med en annan förare? – Han han bara ett spår så är han som en gammal cykel, som bara rullar, svarar Petter.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21