Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Det var någon gång under natten till lördagen den 7 december som en nyinflyttad varg tog sig över ett det fyra meter höga stängslet på Orsa rovdjurspark.

– Det är ett tre meter högt stängsel med ytterligare en meter taggtråd, med ström, som lutar inåt, säger anläggningschef Johan Sares.

Ny varg i parken

Vargen kom under mitten av veckan från en annan djurpark i södra Sverige och skulle acklimatiseras i ett eget hägn under några dagar. Men inatt tog den sig alltså över stängslet och enligt vad Jaktjournalen erfar så var det en gäst som upptäckte den i slalombacken och anmälde.

– Vi tror den har klättrat över efter att vi sett blodvite som tyder på att den skadat sig. Den är väldigt skygg så vi tror tyvärr att den hunnit väldigt långt, säger Johan Sares.

Orsa rovdjurspark samlar nu resurser med polisen och länsstyrelsen för att genomföra ett eftersök.

Om man kommer försöka fånga vargen levande eller om den ska skjutas resonerar man ännu om.

Tillägg: Vargen är nu avlivad. Läs mer här.

Daniel Sanchez
daniel.sanchez@jaktjournalen.se

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser