Utländska jägare blir fastighetsägare för att komma åt fjälljakten

Åtta delägare på en liten fastighet i en by, sju delägare i en fastighet i en annan by. Så fungerar det när utländska jägare ser till att få tillgång till fjälljakten i Sverige. – Vi räknade med att detta kanske skulle ske, när lagstiftningen trädde i kraft, säger Hans Geibrink.

Utländska jägare vill komma åt premiärjakten i fjällen och köper billiga småfastigheter i Norrbotten. Arkivfoto: Per Jonson

Det är P4 Norrbotten som uppmärksammat hur utländska jägare köpt fastigheter billigt i Norrbotten för att komma runt lagstiftningen som utesluter utländska jägare de första veckorna av fågeljakten.

Enligt uppgifter till P4 rör det sig inte om enstaka fall. Flera fall listas och det rör sig både om norrmän och italienare som köpt mindre och billiga fastigheter med många delägare.

Länsstyrelsen i Norrbotten har kännedom om det som sker och myndigheten ska ha lyft frågan till Jordbruksverket som meddelar att det inte rör sig om något regelbrott.

Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet och sedan många år engagerad i småviltsjaktfrågan har hört talas om fastighetsköpen.

– Men jag vet ärligt talat inte hur vanligt det är. När den nya lagstiftningen trädde i kraft räknade vi med att det skulle kunna ske. Det är ju dessutom ganska svårt att hålla koll på eftersom fastigheten inte behöver vara belägen i fjällvärlden. En utländsk jägare kan ju lika gärna köpa en billig tomt i Dalsland som i Norrbotten.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼