Utbrott av harpest i Gävleborg

18 fall av harpest har konstaterats i Gävleborg. 17 av de insjuknade personerna har vistats i trakterna av Ljusdal.

Minst 18 personer har insjuknat i harpest i Gävleborg. Arkivbild: Gettyimages

Hela Hälsingland skriver att flera av personerna som drabbats har vistats på Golfbanan i Ljusdal. Fall av sjukdomen konstaterades i samband med internationella golftävlingar som hölls den 23 till 27 juli.

– Eftersom inte alla hälsocentraler är bekanta med sjukdomen vill vi informera om utbrottet av harpest, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på Region Gävleborg, till Helahälsingland.

Harpest kommer av bakterien Francisella tularensis, främst av smågnagare. Smittan sprids med insektsbett, fysisk kontakt med smittat djur eller inandning. Även vatten kan sprida harpest.

”Alla har haft myggbett”

– Det är inte helt säkert hur de här personerna har smittats. Men jag kan säga att alla har haft myggbett. De har även haft lymfkörtlar som svält, hög feber och huvudvärk, säger Signar Mäkitalo till Helahälsingland.

Hos en del människor leder harpest till lunginflammation.

– Lunginflammation drabbas man av om man får i sig bakterien via inandning av damm som är förorenat av ett smittat djur. Då blir man oftast hårdare drabbad av sjukdomen, säger Signar Mäkitalo till Helahälsingland.

Här skriver Folkhälsomyndigheten om harpest.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Älgstammen i Västsverige minskar

Älgjaktssäsongen lider mot sitt slut och Länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att stammen fortsätter att minska i området, utifrån älgobsdata. Sedan 2013 har obsen minskat från 0.107 älgar per mantimma till 0,082 älgar per mantimma.

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser