Jaktnyheter

Unikt försök: Älgar räknas med drönare och värmekamera

Västmanländska älgar filmare med drönare och värmekamera. Foto: Skogsstyrelsen
Ett unikt försök med drönare och värmekamera för att räkna älgar har gjorts i Västmanland. Här kan du se film från Skogsstyrelsens pilotprojekt.
Förprogrammerad drönare med värmekamera har testats vid älginventering i det stora brandområdet i Västmanland. I försöket har man filmat både i dagsljus och mörker. Nästa steg i projektet är att utveckla metoder som gör det möjligt att inventera med drönare och värmekamera även i områden där löv- och barrträd kan skymma marken. Drönare är billigare att använda än flygplan och tekniken kan användas av enskilda skogsägare.

”Ett komplement”

På filmbilderna från Västmanland ser man tydligt tre älgar som rör sig i terrängen. Kameran registrerar till och med legor och avföring som älgarna lämnar efter sig. – Tekniken har potential att bli ett komplement till de mer traditionella metoderna vi har för viltinventering, spillningsinventering och inventering med flygplan. Det blir också påtagligt för de som förvaltar viltet lokalt var djuren finns och hur de fördelar sig i landskapet och hur många de verkligen är, säger Katrin Magnusson, verksamhetsutvecklare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande. https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=AIY4ELv8NR0