Jaktnyheter

Två jättegaltar på en månad

En av Andreas Höyer-Pihls senaste galtar. Foto: Privat

Att skjuta en kapital galt är många jägares dröm. Andreas Höyer-Pihl har gjort det tre gånger på egna marker i vildsvinsfattiga Värmland. På mindre än ett år!

"}}

Andreas brinner för jakten med hund, men jagar även vildsvin på åtel på hemmamarken vid Filipstad. Den första galten sköts förra vintern och är uppmätt till brons. Den senaste månaden har han skjutit ytterligare två kapitala galtar, som väntar på bedömning.

– Den första har jag kokat ur. Betarna är 22 centimeter och rejält grova. Den andra väntar på urkokning, men den har ett utstick på 10 centimeter, så jag misstänker att båda håller medaljklass, säger Andreas.

Andreas Höyer-Pihl med den senaste av årets tre kapitala galtar. Foto: privat

Hellre en liten gris för hund

Andreas har varit intresserad av vildsvinsjakt i många år och reste tidigare söderut för att få jakttillfällen. Numera börjar det bli gott om vildsvin kring Filipstad och när Jaktjournalen talar med honom på onsdagsmorgonen är han på väg till pass och väntar på att en jaktkompis skall släppa hund.

– Jag skjuter egentligen hellre en liten gris för hund än en sån där galt på vak, men det är såklart kul det också, säger han.

Den första galten fälldes på åtel förra vintern. Foto: Privat

Kapitala galtar är sällan extremt stora i kroppen och just dessa hade en levandevikt på respektive 135 kilo, 155 kilo och 120 kilo. Andreas har haft koll på dem och det är ingen slump att han lyckats gång på gång, även om de lurade honom ett par gånger.

– Lite sluga var de allt, men till slut åkte de dit, konstaterar en nöjd Andreas.