Jaktnyheter

Tror att räv tog omskrivet rådjurskid

Kvinnan hörde ett nattligt skrik och tror att räven tog rådjurskidet till slut. Arkivbild: Gettyimages

Nu berättar den kvinna som tog hem ett rådjurskid om händelsen som ledde till att hon blev polisanmäld. Kvinnan säger att tog kidet för att rädda det undan en räv – och att hon använde sig av mun mot mun-metoden vid sin räddningsaktion. Till sist tog räven kidet i alla fall, tror kvinnan.

Jaktjournalen citerade på måndagen pappersupplagan av Blekinge Läns Tidning, som berättade att en polisanmälan om misstänkt djurplågeri upprättats av polisen. Det har skett efter en anmälan från länsstyrelsen.

Enligt de första uppgifterna hade två personer tagit in ett rådjurskid. Men det stämmer inte, enligt kvinnan som nu intervjuas i pappersupplagan av Blekinge Läns Tidning.

Kvinnan förtydligar att rådjurskidet hållits utomhus vid hennes fastighet. Det gick inte att ta in kidet – på grund av familjens hundar.

Mun mot mun

Kvinnan säger hon agerade instinktivt när hon såg en råget, ett blodigt kid och en räv.

– Jag tog upp rådjuret i famnen och sprang iväg från räven med det. Jag skriker ”hjälp mig, hjälp mig” över gården, säger kvinnan till Bleking Läns tidning.

Hon utgick ifrån att räven bitit kidet. Hon säger att hon var i chock, trodde att kidet var på väg att dö och försökte hjälpa det med mun mot mun-metoden.

– Jag gjorde bara var alla mammor hade gjort om de såg ett barn vara med om en olycka, säger kvinnan till Blekinge Läns Tidning.

Nattligt skrik

Enligt tidningen betraktades det hela först som ett brott mot jaktlagen. Sedan blev polisen inkopplad och det ska ha upprättats en anmälan om djurplågeri.

Nu kommer uppgifter om att rådjurskidet inte längre lever. Kvinnan säger till Aftonbladet att hon hörde ett skrik en natt och att kidet är försvunnet sedan dess. Kvinnan tror att räven tog det unga rådjuret.

Polisen har valt att lägga ned förundersökningen.

Bleking Läns Tidning påminner om att det krävs tillstånd från länsstyrelse för att ta hand om vilda djur.