Annons
Tjafs om legala kråkfällor på Öland | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 månad sedan kråkjakt
Kråkfällorna på Öland har betats med kadaver från viltolyckor och använts för att minska stammarna av bland annat kråka. Arkivbild: Daniel Sanchez
Tjafs om legala kråkfällor på Öland

Kråkfällor som på norra Öland har anmälts till länsstyrelsen av en privatperson. Fällorna är dock helt legala.

Barometern rapporterar i sin pappersupplaga att fällorna är betade med kadaver. De är märkta med två namn och telefonnummer samt att de tillhör ett LONA-projekt, ”Lokala naturvårdsinsatser”, där Naturvårdsverket och länsstyrelserna delar ut pengar till naturvårdsprojekt.

I fallet med fällorna på Öland har det handlat om att få ned stammarna av bland annat kråka – för att rädda hotade fågelarter.

LONA-projektet på Öland avslutades 2018 men jaktvårdskretsar har fortsatt sköta fällorna.

Hot mot vadarfåglar

– Vi försöker att ställa dem på platser där de inte syns mycket. Fällorna är viktiga för projektet och det finns för många svartfåglar som utgör ett hot för vadarfåglar på Öland. Fällorna är märkta med namn och telefonnummer så att folk ska kunna ringa och få reda på mer om fällan och projektet, säger Erika Lindquist, ordförande i Mörbylånga Jaktvårdskrets, till Barometern.

Projektet har bland annat lett till att rödspoven för första gången på 50 år ökat på Öland.

– Vi har tillstånd för att använda fällorna även en månad utanför den allmänna jakten. Jakten slutar 15 april och vi kan fortsätta fram till 15 maj, säger Erika LIndquist till Barometern.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!