Jaktnyheter

Stövare dödsstörtade i bergtäkt

Hamiltonstövaren föll ut för kanten och dog. Foto: Privat

Femåriga hamiltonstövartiken Träbackens Bolla dödsstörtade i en bergtäkt under jaktträning. Ägaren Bernt Berglund har fått ersättning för hunden och de ansvariga bolagen har förbättrat säkerheten vid stupet.

"}}

Piteå-Tidningen rapporterar om den tragiska händelsen i sin pappersupplaga. Olyckan inträffade vid Lövbergets bergtäkt i Svevinds vindkraftsområde utanför Piteå.

– Det är en bergtäkt vid en jättestor vindkraftpark. Jag släppte hunden cirka 1,5 kilometer därifrån och hon fick upptag. Uppe på täkten blev det tappt och jag såg på pejlen att hon följde stupkanten. Det var lösa stenar där, så hon föll över kanten, 30 meter ned, berättar Bernt för Jaktjournalen.

Inget staket

Han säger att det före olyckan fanns ett stängsel vid stupet. Det hade dock monterats ned, eftersom nya sprängningar var planerade.

– De hade ställt dit stenar, så att bilar inte skulle kunna trilla ned. Men de tänkte inte på djur och jakthundar, säger Bernt.

De inblandade bolagen, som äger vindkraftparken och täkten, har dock rätt för sig, anser Bernt.

– Man har varit väldigt tillmötesgående och jag har fått ersättning för hunden. Man satte också igång och satte upp ett nytt stängsel direkt.

Träbackens Bolla hade två förstapris på drevprov och hade fått en valpkull. Under hösten var det tänkt att hon skulle paras igen.

Bernt Berglunds stövare Bolla var en duktig jakthund med två förstapris vid drevprov. Hon blev 5,5 år gammal.