Jaktnyheter

Stor mark till salu för 32,5 miljoner kronor

Egendomen ligger 20 minuters bilfärd söder om Västervik.

En gård med 340 hektar mark och sjöar som omfattar 80 hektar vatten är till salu utanför Västervik. Utgångspriset är 32,5 miljoner kronor och budgivning pågår.

"}}

– Området har ett av Sveriges tätaste bestånd av kronvilt, säger Jan Ringenhag som sitter i styrelsen för Tjustkustens skötselområde, som omfattar 24.000 hektar mark söder om Västervik och där den aktuella egendomen ingår.

Mäklarföretaget Ludvig & CO uppger på sin webbsajt att egendomen har fin jaktmark i varierande terränger och att det finns dov, kron, älg, rådjur och vildsvin i området.

Den totala markarealen är på 343,3 hektar varav 277,8 hektar är skogsmark. Virkesförrådet är uppskattat till 36.053 skogskubikmeter.

Gårdens hus har en total boendeyta på 307 kvadratmeter och består av en mangårdsbyggnad från 1850, lillstuga och dubbelgarage

I sjöarna som ingår i affären finns gös och kräftor.

”Älgstammen är svag”

Jan Ringenhag i Tjustkustens älgskötselområde känner till viltstammarna i området väl.

– Det är väldigt mycket kronvilt – avskjutningen ligger i snitt på omkring åtta hjortar per tusen hektar. I just det här området där den här gården ligger är det nog bland de tätaste kronviltstammarna i Sverige. Det borde betyda att de skjuter fler hjortar än vårt snitt, säger Jan Ringenhag.

Han säger att vildsvinsstammen är ”normal”, inte jättestark eftersom det inte finns många lantbruk i området.

– Älgstammen är svag. Vi ligger på en avskjutning på en älg per tusen hektar. Det är en miniminivå för att vi ska kunna vara kvar som skötselområde. Så gott som all mark inom Tjust skötselområde är små och privadägda. Om någon får för sig att försöka tvinga oss att skjuta fler älgar, slutar det med civil olydnad från vår sida, säger Jan Ringenhag.

Jaktjournalen har inte lyckats nå mäklaren för en kommentar.