Jaktnyheter

Snart dags för Stövar-SM för rävhundar

Om ungefär en månad går Stövar-SM för rävhundar, av stapeln i Dalarna. Där hoppas man på vargfria rutor och barmark. Foto: Josefine Julén

Om drygt en månad arrangerar Dalarnas stövarklubb mästerskapet för rävstövare för första gången. Men anmälningstiden har fått förlängas på grund av få anmälningar.
- Jag tror det är vargen som påverkar. Många känner oro och jag får många frågor av det, säger Per Spånberg, Dalarnas stövarklubb.

"}}

Anmälningstiden löpte egentligen ut i oktober. Av de anmälda är det ekipagen med högsta elitprov från föregående säsong, som sedan blir uttagna till SM. Men det var ingen rusning till platserna i år och klubben beslutade därför för att förlänga anmälningstiden till 20 november.

– Det blev bättre skjuts när vi förlängde tiden och vi kommer få ett fint startfält. Många av de anmälda är ”stenklara”, så att säga, säger Per Spånberg.

Spånberg tror att det är vargen som till stor del har påverkat att det inledningsvis gick lite trögt med anmälningarna.

– Dalarna är ju känt som ett varglän tillsammans med Gävleborg och Värmland. Till de som frågat om varg säger jag att vi ju inte kan garantera någonting. Men vi har hittat rutor där inga hundar förolyckats av varg, säger han.

Gott om räv

Provrutorna liksom reservrutorna ligger utanför kända vargrevir. Provområdena jagas av mästerskapets vägvisare och Per Spånberg själv.

– Det ser riktigt bra ut med räv. Vi får tag på räv i princip varje jaktdag. Man ska akta sig för att säga att det är ett bra rävår, men det ser fint ut. Det är också gott om hare, säger Spånberg.

Siljanstraktens skogsmarker kan bjuda på en utmaning.

– Det är ju inte som på Gotland eller i Småland. Här är det bara skog och det kan bli svårare att lyckas se räven.

Hoppas på barmark

Att arrangera Stövar-SM för rävhundar är nytt för Dalarnas stövarklubb. De håller tummarna för att snön håller sig borta så att det blir ett prov på barmark.

– Rutorna är ju ganska utspridda vilket gör att vädret kan påverka förutsättningen på olika platser.

I fjol arrangerandes Stövar-SM  för rävhundar på ett snötäckt Gotland, och trots de korta avstånden var det en rejäl skillnad i snödjup i de olika rutorna. Något Per Spånberg själv fick erfara.

– Ja det var riktigt djupt i där jag var ena provdagen, medan det nästan var bar mark på andra ställen. Men det är ju inget man kan påverka, bara hoppas och göra provrutorna så lika man kan.

Per Spånberg och Rackelbissjans King, slet i snön på Gotland i fjol. Foto: Josefine Julén

 Kontakt med polisen

Historiskt har mästerskapet för rävhundar varit utsatt för störningar och hot från jaktmotståndare. Dalarnas stövarklubb har därmed redan förberett polisen på mästerskapet.

– Polisen var tacksamma att vi hörde av oss i god tid och vi har full support av dem. De meddelar att de kommer ha stenkoll och tar detta på största allvar, att det är ett beteende som måste brytas. Det känns bra, säger Per Spånberg.

Stövar-SM för rävhundar arrangeras i slutet av december i Siljansområdet. Jaktjournalen kommer som vanligt vara på plats och liverapportera.

I fjol var det Peter Forendal och Speelas Garo som tog hem titeln.