Jaktnyheter

SM-vinnaren Atos vilar sig i form hemma i Sävsjö

Bo Titusson och hans hamiltonstövare Atos, som vilar sig i form. Foto: Privat

Bo Titusson och hamiltonstövaren Hjälmsereds Atos pustar ut hemma i Sävsjö efter segern i Stövar-SM hare 2020. Jaktjournalen ringer och gratulerar och ber Bo lista hundens bra och dåliga egenskaper.

"}}

– Det har kommit en jädra massa reaktioner – telefonsamtal och sms, det bara strömmar in, berättar Bo Titusson.

Uppfödaren hade andra duktiga hundar och hann inte med Atos.

– Jag var imponerad av blodslinjerna och såg att den här hunden var något speciellt. Han var nio månader när jag köpte honom och då var han redan duktig i skogen, berättar Bo.

Sju rådjursdrev

Han har problem med hjärtat och klarar inte av att gå längre sträckor i skogen. Därför har han parkerat sig på en ryggsäck och släppt Atos, som fått utforska markerna på egen hand.

Sju gånger plockades han av från rådjursdrev och efter det har han inte intresserat sig för klövvilt.

– Han var ganska intresserad av räv när han var yngre, men sedan bytte han och gick över på hare, konstaterar Bo.

Den absolut bästa egenskapen som Bo ser hos denna hamiltonstövare är hans stora jaktlust och envishet.

”Ihärdig och duktig”

– Han är så ihärdig och duktig i drevet, att han fortsätter även om det blir svårigheter. Det kan vara byar, elstängsel, bilar eller vägar, det bryr han sig inte om – han ska bara ha tag i haren. Kommer han till en hage med tamdjur och elstängsel, så går han runt, berättar Bo om sin hund.

Skallet är också utöver det vanliga. Från början var det starkt flertonigt.

– Nu säger en del domare att han är tvåtonig, men även idag bryter det flertoniga igenom ibland. Jag hör honom på upp till två kilometers avstånd och behöver inte ha ljudförstärkande hörselkåpor, säger Bo.

Svårt med inkallningen

Han kan inte komma på någon egenskap som han tycker är dålig hos Atos.

Kan du kalla in honom under jakt?
– Nej, det går inte. Jag åker med bilen och tar honom när han passerar någon väg. Det är väl det då, att lydnaden inte är så bra. Vi har tränat lite lydnad men inte lagt någon jättestor möda på det.

Hur fick du tag i honom under SM-tävlingarna?
– Första dagen kopplade domaren honom. Andra dagen kom han tillbaka efter ett dötappt. Han kommer alltid tillbaka till den plats jag släppt honom, men han är ihärdig och jag har suttit många nätter i bilen och väntat i månskenet och med julsånger i radion, säger Bo och skrattar.

Han är ute tre dagar i veckan i skogen med Atos. Dessutom jagar Bo älg, vildsvin och rådjur, så tiden räcker inte för ytterligare hundar.

Svår årstid

Under SM-tävlingarna var det många som hade problem med hararna första tävlingsdagen. Det gällde även Atos.

– Det var frost och då kan det bli som att slagen fryser inne. Det blir jättesvårt för hundarna. Det här är en svår tid på året, med lövfällningen och allting, och det är stor skillnad i resultaten om man jämför med tävlingar längre fram på vintern, säger Bo.

Har ni bestämt hur ni firar segern?
– Nej.