Jaktnyheter

Skadade jägaren berättar om björnattacken – och polisutredningen

Björnen kom ut 15 meter framför passkytten och gick till full attack. Foto: Gettyimages
Den 185 kilo tunga björnhonan kom ut på 15-meters avstånd, vek i 90 graders vinkel och gick till full attack. Jägaren skadades allvarligt och på kvällen kom polisen och beslagtog hans telefon. – Vi fattar ingenting, säger mannen till Jaktjournalen.
– Hon kastade omkull mig och jag blev skalperad uppe på huvudet, så blodet rann över hela ansiktet. Ena handleden är avbiten och jag har bett i axeln, tre avslagna revben och bett i andra armen också, berättar jägaren om jakten som nu utreds som jaktbrott. Det var på onsdagsmorgonen som jägaren egentligen hade planerat en trivsam dag i skogen med sin stövare. Men han bjöds in att vara med på björnjakt i trakterna kring sjön Ljugaren i Rättviks kommun och nappade på erbjudandet. – Jag stod på pass utmed en gammal, igenväxt skogsbilväg. Jag hörde hundarna närma sig och plötsligt kom björnen ut på vägen på 15 meters avstånd. Hon vek i 90 graders vinkel och kom i full fart mot mig, berättar mannen. Han sköt allt vad han förmådde och repeterade i fyra skott, enligt jaktkompisarna som hörde dramat på lite avstånd. – Jag är själv förskräckt att jag lyckades repetera i nya skott så fort. Men de tog väl inget vidare, i alla fall på slutet tror jag att jag sköt rakt ned i marken. Hur jag träffade vet vi inte, för björnen fick inte flås, sa polisen, berättar jägaren.

Björnen vräkte ikull jägaren

Den 185 kilo tunga björnhonan vräkte ikull honom och högg så mycket hon förmådde. Det blev bett i båda armarna, vilket resulterade i en bruten handled och kraftiga bitskador i huvudet och ryggen bland annat. – Hon högg mig över huvudet och ruskade mig, men en av hundarna var på henne bakifrån och då släppte hon mig och försvann, berättar mannen. Han hade ingen mobiltäckning på platsen och var därför tvungen att sätta sig i bilen och åka till närmaste passgrannarna.  Med blodet rinnande över ansiktet och allvarliga bett på flera ställen på kroppen körde han själv till jaktkompisarna. Därifrån blev han hjälpt till sjukhus. – Jag blev skalperad och har sytt massor med stygn i huvudet och på andra ställen. Hundarna fick stopp på björnen i närheten och den kunde skjutas.

Polisen beslagtog telefonen

Jaktjournalen har tidigare rapporterat att björnen hade bröd i magen och att det kan vara anledningen till att polis och åklagare engagerat sig i ärendet. Jägarna nekades att lämna in björnen på slakteriet. Polisen kom dit sent på kvällen och beslagtog kroppen. Den skadade jägaren fick komma hem under onsdagen. På kvällen kom nästa prövning. Två civila poliser dök upp på gården och beslagtog hans telefon. Har du fått veta vad du är misstänkt för? – Nej, vi fattar ingenting. Vi har inte fått veta varför, svarar jägaren. När poliserna åkt från gården kom han på att telefonen är ytterst viktig för honom just nu. Dels väntade han samtal från sjukhuset, om skadorna, dels är hans mor åldrig och har ett larm kopplat till telefonen. – När vi ringde upp sjukhuset fick vi veta att de sökt mig flera gånger. Det är tydligen värre skador i handleden än man först trodde. Jag ska in på operation, säger mannen. Miljöåklagare Åse Schoultz leder utredningen. Jaktjournalen har tidigare rapporterat om fallet bland annat här och här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21