SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.

Grunden till konflikten är Svenska Jägareförbundets samarbeten med olika organisationer, och mer specifikt en debattartikel där fem länsordföranden varnar förbundet för att samarbeta med WWF. Svenska Jägareförbundet var fram till 2015 medlemmar i WWF förtroenderåd men lämnade då som en protest mot de överklagningar som WWF gjorde mot licensjakten på varg.

Utsträckt hand från H.M. Konungen

Enligt obekräftade källor ska Förtroenderådets ordförande, H.M. Konung Carl XVI Gustaf sträckt ut en hand till Jägareförbundet igen, vilket ska ha föranlett debattartikeln där de fem länsordföranden varnat för närmandet.

Styrelseledamot Rickard Axdorff ska först ha nekat till att han legat bakom debattartikeln, men senare erkänt sin inblandning, och att han tidigare ljugit.

Axdorff vill dock inte kommentera ursprunget till debattartikeln eller om den uppkom på grund av den utsträckta handen från WWF och H.M. Konungen.

Bortröstad av ombuden

Under stämman röstade länsföreningarnas 49 ombud om Axdorffs framtid. 24 röstade för omval av Axdorff och 25 för att stolen skulle lämnas tom under kommande år. Förbundsordföranden Torbjörn Larsson vill poängtera att detta var ett stämmobeslut och det inte var styrelsen som uteslöt Rickard Axdorff. Han vill också understryka att det inte handlade om debattartikeln utan om förtroendet.

– Det här handlar inte om en artikel utan om att han ljuger för sina styrelsemedlemmar, säger förbundsordförande Torbjörn Larsson.

Larsson menar att Axdorff har föregått en diskussion i förbundsstyrelsen och försökt att påverka diskussionen utifrån, något som inte passar förbundets styrelsekod.

Vad diskussionen handlade om i detalj vill inte Larsson uppge.

– Det är inte viktigt vad frågan handlade om, man kan inte ljuga i ett styrelserum.

Rickard Axdorff vill i dagsläget inte kommentera händelsen mer.

WWF ovetande om förbundet

WWF Förtroenderåd är instiftat för att öka demokratin i en stiftelse där formen annars anger att styrelsen väljer sig själv. I WWF är det Förtroenderådets 50 representanter, där 25 är organisationer, som årligen väljer styrelse.

Peter Westman är biträdande generalsekreterare på WWF och han har inte hört något om att Svenska Jägareförbundet är påväg att återigen ta plats i Förtroenderådet.

– 2015, när Jägareförbundet lämnade Förtroenderådet, meddelade vi att de var välkomna tillbaka. Vi uppmuntrar en dialog där man har olika uppfattning och sedan gynnsam bevarandestatus för vargen sattes till 300 kommer inte vi överklaga några jaktbeslut så länge det finns 300 vargar kvar efter jakten. Så vi kan ha närmat oss varandra i frågan sedan dess.
Men jag har inte hört något om att Jägareförbundet ska tillbaka till Förtroenderådet.

Inte heller Torbjörn Larsson säger att förbundet har några planer på att återgå till Förtroenderådet.

– Vi har inget beslut om att gå in i WWF. Däremot har vi haft en diskussion om hur vi ska samarbeta med olika organisationer.

Daniel Sanchez

Jägareförbundets Dalaordförande vill ha bort Torbjörn Larsson som förbundsbas

Styrelseledamot i jägareförbundet petades på årstämman

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼