Jaktnyheter

Så kan rådjurskid räddas med drönare

Andreas Lindgren med ett av de kid som man räddade denna natt, Foto: Per Jonson, montage

Under en natt räddades åtta rådjurskid undan slåtterdöden på gården där Andreas Lindgren är yrkesjägare. Med hjälp av drönare och värmekamera kunde kiden lokaliseras och flyttas innan slåttermaskinen kom.

– Jag visste att det var en effektiv metod, men att den skulle vara så här effektiv, det hade jag inte förväntat mig, säger Andreas Lindgren.

Han är yrkesjägare på Stora Bjurums slott i Falköping. Där slås 300-400 hektar vallar med start i juni varje år.

Slåttermaskin tar livet av många rådjurskid.

– Den är nio meter bred och slår 14 hektar i timmen. Jag skulle tro att 85 procent av kiden på gården dör av slåttermaskiner, säger Andreas Lindgren.

Åtta kid räddade

Han har haft kontakt med norrmän som utvecklat en vinnande teknik med drönare och värmekamera. I juni i år kom norrmännen till Stora Bjurums slott och på 3,5 timmars flygning lokaliserade man åtta kid som avlägsnades från vallarna.

– Drönare med värmekamera kostar ungefär 70.000 kronor om man köper med fem extrabatterier. Med 99 procents säkerhet kan jag säga att det kommer att köpas in en drönare och kamera här på gården till nästa säsong, säger Andreas Lindgren.

I senaste numret av Jaktjournalens pappersupplaga finns ett längre reportage från natten då de åtta kiden räddades på gården.