På torsdagsmorgonen startar septemberjakten på älg och runt om i landet förbereder sig jägarkåren för en av jaktårets största höjdpunkter.
- Vi har börjat packa och gör sista rycket i kväll. Sedan sticker vi direkt efter jobbet i morgon, säger Louise Sehlin-Nätt.
Hon och maken Mikael bor i Bengtsfors tar ut all semester de kan i samband med jakten.
– Företaget där jag jobbar höll stängt i två veckor i somras, så jag var illa tvungen att ta semester. Men jag har fem veckor kvar och de går till jakten, berättar Louise.
Hon och Mikael har precis avslutat björnjakten i Jämtland. Nu är de hem och vänder och packar om för älgjakt.
– På lördag börjar vi jaga i Västernorrland och sedan åker vi till Strömsund en vecka. Sedan åker vi hem och till oktoberjakten på marker i Dalsland och Värmland, säger Louise.
Hon och maken jagar med två hundar, en 2,5-årig jämte och en blandning västlaika-vit älghund som är drygt ett år. De turas om att vara hundförare.
– Vi har brukat cykla med hundarna, men det har inte gått så ofta i år, på grund av värmen. Så vi har simtränat med dem istället, berättar Louise.
Hon vet nu att tillgången på älg ser bra ut, åtminstone på marken i Strömsund.
– Hundarna flyttade på älgar under björnjakten. Det var både kor, kalvar och tjurar så det lovar bra, säger Louise.
På torsdagen efter jobbet bär det av till Västernorrland. Jakten inleds på lördag.
– Det är många som ska ta sig dit från olika platser i Mellansverige, så vi har skjutit på starten.

Göran Eriksson
Göran Eriksson bor och jagar i Junselevallen i Västernorrland och har cirka 6.000 hektar mark att röra sig på.
– Älgtillgången har minskat, så avskjutningen är satt till 2,5 älgar per tusen hektar i älgskötselområdet, säger Göran.
Han jagar med östsibiriska laikor och har två hanar och två tikar.
– Jag skjuter någon älg per år för dem, konstaterar Göran.
I år är det blötare än tidigare år i markerna vid Junselevalen och det tycker han är positivt.
Hundarna är i bra kondition, trots den ihållande hettan i sommar.
– Jag har fått motionera dem kvällar och nätter och de är i skaplig form.
Göran och jaktkompisarna kommer att skjuta björn också om det finns kvar på tilldelningen och tillfälle ges.
– Vi är inga björnjägare i Junselevallens jaktlag och jagar inte björn när björnjakten startar. Men finns det kvar björnar och det blir ett bra läge så skjuter vi. Vi har gott om björn här, säger Göran.
Han är inne på att man i år måste tänka på att älgstammen har en vikande trend.
– Man bör väl inrikta sig på att skjuta yngre djur och spara äldre kor och äldre tjurar, säger Göran.
Hans jaktlag börjar på lördag och planen är att jaga två veckor i ett svep. Sedan jagar de första tiden i oktober ganska intensivt, och därefter kortare jakter längre fram under hösten.
– Passkyttarna tycker det är roligare i oktober, när det är lite kallare och de kan locka också, säger Göran.

Anna-Maria Wallin
Jaktjournalen har tidigare berättat om Anna-Maria Wallin från Västerås. Hennes ordinarie jaktlag i Järvsö beslutade ställa in septemberjakten, på grund av starka rovdjursstammar och vikande älgstam.
Hon lade ut en efterlysning på Facebook och fick napp.
Nu är det klart att hon får gå som hundförare med sin jämthundstik, Rävelmyrans Anja, eller ina som hon kallas, i ett jaktlag i Bergsjö, cirka två mil söder om Sundsvall.
– Det är cirka 3.000 hektar och det verkar bara bra med älg. De har sett mycket älg – jag har fått lite bilder och det peppar mig, säger Anna-Maria.
Ina har motionerats sena kvällar och nätter och är i bra form fysiskt. Nu hoppas Anna-Maria att hon ska utveckla sitt ståndarbete i år.
– Hon är bra på hitta älg, men däremot har hon svårt att ställa dem.
Björnkontakt har jämthundstiken också haft.
– Förra året skällde hon björn i Jämtland. Men det var under älgjakten, och utanför jaktmarken, så den var inte lovlig att skjuta. Jag vet inte vad det var för björn, men vi såg björnspår när vi gick dit och tittade, berättar Anna-Maria.

Jonny Persson
Jonny Persson i Idre har åkt på covid men hoppas vara så pass återställd att han kan delta i jakten, som startar 1 september.
Han jagar nordnordväst om Idre. Laget har en Jaktmark på cirka 3.000 hektar i dalgångarna i skogslandskapet och en lika stor mark i Drevfjällets nationalpark.
– Älgstammen är kraftigt vikande här uppe. Det har varit hög tilldelning i rätt så många år. Sedan är älgstammen starkt påverkad av framförallt björnen, som tar mycket älgkalv, så vi får se vad som finns att jaga.
Det har kommit lite nederbörd i området, så det är mycket torrt i markerna.
– Nu ser det i alla fall ut som det blir lite svalare än det har varit under stora delar av augusti.
Jonny Persson och hans dotter har två jämthundstikar, Johannibackens Troja och Skovelhornets Mossa, och de delar på uppdraget att vara hundförare.
– Hundarna är två och fyra år gamla. Den yngre jagade vi med lite förra hösten och det såg lovande ut. Det blir en framtida älghund, förhoppningsvis. Den äldre tiken har ett jaktprov kvar sedan är hon champion, berättar Jonny.
Under augusti månad har Jonny och dottern haft svårt att kunna träna sina hundar.
– Det har varit varmt dygnet runt, konstaterar han.
Den ena marken ligger inom delområde 1 för björnjakten och där finns det björnar kvar på tilldelningen när detta skrivs. Jonny Persson och hans kompisar kommer att vara beredda om det kommer björn.