Robert Salomonsson frias från misstanke om jaktbrott

Överkalix (JJ) Jägarprofilen och björnjägaren Robert Salomonsson, Borgafjäll, greps i oktober förra året av polisen i Överkalix sedan han fällt en björn på mark som tillhörde ett angränsade jaktlag. Han misstänktes för grovt jaktbrott.

 
Eftersom misstanken var grovt jaktbrott och hamnade utredningen på miljöåklagare Christer Jarlås bord. Nu är utredningen i stort sett klar och Järlås säger till Jaktjournalen att misstankarna mot Salomonsson formellt kommer att avskrivas inom kort.

– Vad vi kommit fram till är att han vilseletts att skjuta av jägare i det jaktlag han gästade, därför utreder vi inte hans ansvar längre.  Ärendet utreds nu som ett vanligt jaktbrott och som nu ligger på bötesnivå där vi framför allt tittar på ansvaret hos de jägare som bjudit in honom, säger Jarlås.

Björnjakten utspelade sig i marker intill Kvarkjärv, cirka två mil väster om Överkalix. Robert Salomonssons hundar ställde en björn på rätt mark, men när Robert sköt tog inte skottet bra, vilket gjorde att björnen drog iväg och cirka två kilometer. Där blev det återigen ståndskall och Robert kontrollerade med sin jaktledare om det var okey att skjuta.

Jaktledaren gav klartecken. I efterhand har det visat sig att jaktledaren ringt upp sin kollega på den aktuella marken, men denne hävdar att han inte gett klartecken.

– Det är naturligtvis skönt att få ett avslut på den här historien. Det har kostat mig ganska mycket. Direkt det hände fick jag tre-fyra avbokningar på föreläsningar om björnjakt och ett par butiker ville inte längre sälja mina filmer.

– Men jag har också fått mycket stöd, därför är det skönt nu när även polis och åklagare förstått att jag är oskyldig, säger Robert Salomonsson till Jaktjournalen.  

Robert Salomonsson är inte längre misstänkt för jaktbrott i samband med björnjakt i Norrbotten. Foto: Privat.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser